Vijesti / Životni stil

Blue monday

Danas je najdepresivniji dan u godini: Znate li zašto?

Danas je najdepresivniji dan u godini: Znate li zašto?
Ilustracija/Pixabay

Prvi 'najdepresivniji dan u godini' bio je 24. siječanj, 2005.

Baš ovog najdepresivnijeg ponedjeljka, koji na engleskom nazivaju Blue Monday, počinju se osjećati posljedice duge zime, bankovni računi su prazni, a plaće nisu ni blizu.

Psiholog Cliff Arnall sa Sveučilišta u Cardiffu matematički je izračunao zašto je baš ovaj dan najdepresivniji.  No nakon toga krenule su optužbe da su rezultati objavljeni u objavi za medije plaćeni PR. Sveučilište se poslije potpuno ogradilo od Arnalla. Prvi 'najdepresivniji dan u godini' bio je 24. siječanj, 2005.

Formula pomoću koje je Cliff izračunao da je baš ovaj dan najdepresivniji u godini kao faktore ima vremenske prilike, dugove na računu, kada stiže sljedeća plaća, činjenicu da nitko nije održao svoje novogodišnje odluke, niska razina motivacije... 

Sve više je izraz 'Blue Monday' uzeo maha, pa su neke tvrtke oko 2014. godine iskoristile to u promotivne svrhe.

Prije dvije godine Arnall je za The Independent rekao da njegove namjere nikada nisu bile da učini ovaj ponedjeljak - negativnim, već da inspirira ljude da se pokrenu i donesu neke velike životne odluke.

No nije sve tako crno. Arnall je izračunao i kada je najsretniji dan u godini. Primjerice, 2005. to je bio 24. lipnja, zatim 23.6.2006., pa 20.6.2007 itd. Pada otprilike između 21. i 24. lipnja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video