Vijesti / Životni stil

DALEKO OD OSTALIH U EUROPI

ZDRAVSTVENI KARTON HRVATA Pušimo i pijemo više od prosjeka, a umiremo od izlječivih bolesti

ZDRAVSTVENI KARTON HRVATA Pušimo i pijemo više od prosjeka, a umiremo od izlječivih bolesti
Ilustracija/Kristina Štedul Fabac/Pixssel

Nismo najgori, ali prema istraživanju zdravlja nacije, Hrvatska je pri dnu u Uniji

Živimo kraće, nezdraviji smo, umiremo od bolesti od kojih ne bismo trebali i nedovoljno ulažemo u zdravstvo. Zdravstveni karton Hrvata puno je lošiji kada se uspoređuje s kartonom Europske unije. Rezultati su to istraživanja koje je Europska komisija provela u svih 28 zemalja članica, javlja RTL.

Pri dnu u Uniji

Ako zamislimo da su države prsti, Hrvatska bi bila prst u zavoju, da se pita Europsku komisiju. Nismo najgori, ali prema istraživanju zdravlja nacije, Hrvatska je pri dnu u Uniji.

''Naš očekivani vijek života je kraći nego u prosjeku u Europskoj uniji i ima mnogo faktora koji utječu na to. Jedan od najvećih su zdravstveni faktori. Hrvati puno više puše i puno više piju'', izjavila je Judita Cuculić Župa iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Hrvati u visokoj stopi umiru i od bolesti koje se mogu izliječiti, poput bronhitisa, dijabetesa i raka dojke.

Iznesen je i iznenađujući podatak unatoč iseljavanju, imamo više liječnika i medicinskih sestara.

''Točno da je prije tri godine u usporedbi sada u sustavu više oko 600 liječnika i više oko dvije tisuće sestara. Međutim, medicina se mijenja. Prije se doslovce stotine postupaka nije radilo u dijagnozi jedne bolesti koje se sada rade'', kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Iza nas Latvija i Rumunjska

Pa iako ih je više, imaju i više prekovremenih sati. To je pitanje  zdravstvenog sustava u koji ulažemo jako malo u usporedbi s ostalim državama. Iza nas su samo Latvija i Rumunjska.

''Moramo iskoristiti više izvora i sve one podatke koje imamo, a koji ovdje nisu uzeti u obzir: Hrvatska ima jedan od najboljih transplantacijskih programa u svijetu, Hrvatska ima jedan od najboljih elektroničkih propisivanja lijekova u svijetu, u realnom vremenu'', izjavio je Ranko Stevanović, voditelj Službe za javno zdravstvo HZJZ-a.

Građani na sustav ne mogu utjecati previše. Mogu ga jedino rasteretiti većom brigom o sebi ili barem poželjeti više zdravlja kao dar ispod bora, piše RTL.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video