Vijesti / Životni stil

SVE JE ZAPISANO U KRVI

Znanstvenici otkrili da svaka osoba prolazi kroz tri fizičke životne prekretnice. Ovo su godine u kojima se to događa

Znanstvenici otkrili da svaka osoba prolazi kroz tri fizičke životne prekretnice. Ovo su godine u kojima se to događa
Ilustracija

Ova otkrića mogla bi pomoći stručnjacima da razviju nove načine usporavanje starenja te predvidjeti potencijalne bolesti...

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford objavili su studiju koja otkriva da starenje 'ne teče glatko'. Koristeći krvne testove kako bi proučavali određene proteine, znanstvenici su otkrili da ljudsko starenje uključuje tri prekretnice, a do prve dolazi sredinom 30-ih.

Proteini u krvi daju informacije o čovjekovom zdravlju i, prema novom istraživanju, pokazuju promjene koje omogućuju znanstvenicima da procjene životnu dob osobe. Studija je otkrila da se razine mnogih proteina u krvi mijenjaju s godinama - što dovodi do procesa fizičkog starenja.

U istraživanju je sudjelovalo 4200 osoba u dobi od 18 do 95 godina. Na temelju analize proteina u njihovoj krvi znanstvenici su otkrili da ljudi proživljavaju tri prekretnice kroz život - prvu u dobi od oko 34. godine, drugu oko 60., a treću oko 78. godine.

Koristeći formulu koja se temelji na tim proteinima, znanstvenici kažu da mogu s preciznošću procijeniti nečiju dob. Pogriješili su, kažu, jedino u pojedinim slučajevima kada je osoba bila izvanrednog zdravlja, pa se ispostavilo da ima više godina, no što je dobiveno formulom temeljenom na proteinima.  Istraživači su također otkrili da značajan broj proteina pokazuje promjene koje se razlikuju na temelju spola.

Rezultati studije pokazuju da muškarci i žene različito stare pa znanstvenici naglašavaju potrebu uključivanja žena u klinička ispitivanja kako bi se dodatno proučili mehanizmi starenja ženskog spola.

Istraživači objašnjavaju da bi praćenje razine proteina u krvi u budućnosti moglo otkriti kada osoba stari mnogo brže, nego što se očekivalo, pomažući liječnicima da interveniraju u potencijalnom razvoju zdravstvenih problema poput demencije. Osim toga, nalazi bi mogli pomoći stručnjacima da razviju nove načine usporavanje starenja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video