Vijesti / Životni stil

paze na svoju kožu

Dermatolozi izbjegavaju ove proizvode i postupke

Dermatolozi izbjegavaju ove proizvode i postupke
Ilustracija

U potrazi za čistom, glatkom i zdravom kožom, ponekad je ono što ne stavljate na lice jednako ključno kao i ono što radite...

'Ljudi donose u vrećicama proizvode koje su isprobali. Ali manje je često više kada se radi o njezi kože', kaže dermatologinja Durham za Health. Isprobavanje svake nove kreme može iritirati vašu kožu i stvoriti negativnu reakciju, dodaje dermatologinja Downie.

Postoje neki proizvodi i postupci koji dermatolozi uvijek žele izbjeći. Evo proizvoda za koje kažu da su jednostavno gubitak novca ili još gore, zapravo mogu oštetiti vašu kožu.

1. Domaći kemijski pilinzi

'Nikada ne stavljam jake kemijske pilinge na lice kod kuće. Ponekad ljudi kupuju medicinske pilinge putem interneta za kućnu upotrebu. Vidjela sam loše rezultate, kao crvenilo i ljuštenje kože što može dovesti do dugoročnih ožiljaka i promjene boje. Mogu se pojaviti i alergijske reakcije', kaže dermatologinja Angela Lamb iz bolnice The Mount Sinai.

2. Spužve za tijelo

'Ja se držim podalje od upotrebe spužvi za tijelo ili lice. One su previše abrazivne i mogu zapravo iritirati vašu kožu. Imam akne i ekceme, a ove spužve također imaju tendenciju da privlače bakterije, mogu pogoršati oba stanja', kaže dermatologinja Jeanine Downie.

3. Kreme s kolagenom

'Iskreno, vjerujem da je molekula kolagena prevelika da bi djelovala kao ljekovito sredstvo. Aktivni sastojak ne prodire kroz kožu, pa jednostavno kremu plaćate previše', kaže S. Manjula Jegasothy.

4. Agresivni pilinzi

'Nema razloga za upotrebu abrazivnih pilinga za lice, što može biti nadražujuće i izazvati hiperpigmentaciju. Umjesto toga, umijem se gelom za lice, a zatim očistim sredstvom za čišćenje (ne pilingom)', kaže Brooke Jackson.

5. Kućni kozmetički uređaji

'Osjećam da postoji tako veliki rizik od infekcije s tim uređajima, jer oni stvaraju sve one sitne rupice na koži. Funkcija vaše kože je ugrožena. S ovakvim proizvodima se treba raditi u kontroliranom, čistom i sigurnom okruženju', dodaje Ava Shamban.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video