Vijesti / Životni stil

opasno za zdravlje

Nadutost i salo na trbuhu u srednjoj dobi: Mogu li se izbjeći i koliko su opasni za zdravlje?

Nadutost i salo na trbuhu u srednjoj dobi: Mogu li se izbjeći i koliko su opasni za zdravlje?
Ilustracija

Naslage na trbuhu uključuju visceralnu masnoću koja se nalazi oko organa i predstavlja ozbiljan zdravstveni problem...

Povećana nadutost i masne naslage na trbuhu uzrokuju fizičku nelagodu, ali mogu stvoriti i zdravstvene probleme. I muškarci i žene postaju skloni ovim naslagama u srednjoj dobi. Povećana masnoća u trbuhu rezultat je usporavanja metabolizma povezanog s godinama i unosa više kalorija nego što je potrošnja.  

Naslage na trbuhu uključuju visceralnu masnoću koja se nalazi oko organa i predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. Visceralna masnoća je metabolički aktivna i postoji veći rizik od razvoja nekih bolesti kao što su demencija, karcinom i srčane bolesti. Zdrave navike mogu pomoći kod smanjenja nadutosti i ove vrste masnoće:

1. Promjene u probavi

Promjene u probavi mogu se događati s godinama. Možda ćete osjetiti sporiji probavni ritam i primijetiti negativne reakcije na određenu hranu. Mnogi ljudi teško podnose laktozu, grah, kikiriki, pšenicu i druge žitarice. Kod žena srednjih godina hormonalne promjene mogu potaknuti nadutost i pridonijeti povećanju masnih naslaga. Unos viška soli može doprinijeti zadržavanju vode kod muškaraca i žena.

2. Nadutost

Nadutost u trbuhu može biti posljedica intolerancije na laktozu ili drugu hranu, zatvor, iritabilno crijevo, prejedanje ili na gutanja zraka kad ste nervozni ili pušite, navodi MedlinePlus.com. U rijetkim okolnostima, ozbiljno zdravstveno stanje može uzrokovati nadutost. Grah i drugo povrće poput kupusa i brokule mogu pokrenuti plinove. Konzumiranje ove zdrave hrane u malim količinama i korištenje probiotika može vam olakšati ove tegobe.

3. Masnoća na trbuhu

Vaš trbuh skladišti dvije vrsta masnoća. Potkožna masnoća je sloj ispod kože. A ona ne predstavlja istu opasnost po zdravlje kao visceralna masnoća, koja se nakuplja oko vitalnih organa i povećava rizik od bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa tipa 2, piše u izvještaju Medicinskog centra Sveučilišta Rush, a prenosi Livestrong.com. Alkohol također može pojačati nakupljanje masti na trbuhu. Da biste uspjeli smanjiti količinu masnoća morate smanjiti dnevni unos kalorija i povećati fizičku aktivnost.

4. Dodatni savjeti

Izbjegavajte masnu hranu, žvakaće gume, pušenje, gazirana pića i jedite sporije kako biste izbjegli gutanje zraka, što će smanjiti stvaranje plinova i nadutosti. Jedite puno vlakana kako biste izbjegli zatvor i uključite jogurt ili probiotike u prehranu. Snažne aktivnosti, kao što su intenzivni i intervalni trening, aerobik pružaju učinkovite načine sagorijevanja masnoća.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video