Vijesti / Životni stil

TRENUTAK ZA RODITELJSKI KUTAK

Motivirati znači pokrenuti dijete

Motivirati znači pokrenuti dijete
Edukacija

Što više dijete zna o sebi kako se motivira i što ga motivira, to će mu biti lakše pokrenuti se i samomotivirati te neće toliko trebati vas. Znat će što treba.

Jedna od najvažnijih tema je tema o motivaciji - kako motivirati dijete da uči, da radi i obavlja dužnosti, da pospremi sobu, da redovito piše zadaće, da ima bolje ocjene i slično. 

Koliko je u životu potrebno motivirati vas da biste se pokrenuli i učinili nešto što već duže planirate? Tko i kako vas motivira i pokreće na to da pospremate, da idete na posao, da idete na dijetu, da učinite neku promjenu ili slično? Što točno činite?

U razgovoru s prijateljima ste možda primijetili da i oni imaju želju učiniti nešto, no ne znaju kako ili čine to na neki svoj način. Zapravo, većina ima neke svoje načine kako sami sebe motiviraju ili imamo nekog tko nas motivira.

Možda ste vi osoba koja mora imati nekog motivatora kojeg slušate ili čitate i onda dobijete pregršt ideja te tako lakše realizirate sve te ideje. Ili ste osoba koja ne treba baš nikog nego imate neke svoje načine kako sami sebe motivirate - nekom nagradom koju sebi postavite na kraju cilja. Ili pak vam nagrada uopće nije bitna, no bitno je zadovoljstvo i onaj unutarnji osjećaj nakon obavljenog cilja.

Dio mojeg predavanja 'Odgoj bez muke' se sastoji od opisa različitih tipova ljudi koji imaju raznorazne tipove osobnosti i u skladu s time imaju i različite motivacije.

Što je uopće motivacija?

Motivacija je psihički proces koji pokreće na fizičku ili mentalnu aktivnost koja djeluje na naše ponašanje. Što znači da u ponašanju neće doći do promjena ako ne poduzmemo neki poticaj iznutra ili izvana, ako se ne pokrenemo.

Ima djece koja su motivirana izvana - raznim tablicama, zapisima, planovima, nagradama i obećanjima te im je potrebno dati takav poticaj (kao što je nekim odraslima plaća motivacija).

A ima i djece koja su motivirana iznutra - svojom odgovornošću za što boljim rezultatom, željom da budu najbolji, potrebom da ih se pohvali, javno ili nasamo, ili time što vole učiti (kao što bi neki odrasli išli na posao i bez plaće samo zato što vole to što rade i imaju drugi poticaj, iznutra).

Tek kada prepoznate koji tip je vaše dijete, prema tome možete formirati motivaciju i potaknuti dijete na učenje. U suprotnom, možete mu obećati svakakve nagrade no ako nije vanjski motiviran, neće ga to pokrenuti. Zapravo možete postići kontra efekt.

Kako možete prepoznati kakvo je vaše dijete?

Ako vas pita - što ću dobiti ako to napravim, tada vam i samo dijete govori da su mu vanjski poticaji bitni. Ako se 'topi' kada ga hvalite pred drugima, tada je unutarnje potaknuto. 

Uglavnom, vanjski motivirano dijete ćete motivirati nekim nagradama u izvršavanju obaveza. Dogovorite se na koje vrijeme. Ima djece kojima je kraj nastavne godine predalek i izgubit će motivaciju, pa treba obećati i na polugodištu, a ima i onih kod kojih i češće. To opet ovisi o samom djetetu pa bi trebalo popričati s njime.

Zamislite da vama kažu da ćete raditi 6 mjeseci i tek onda dobiti nagradu za sav rad. Kako bi vama bilo? Mogli biste čekati? I zato je uzet neki kraći period od mjesec dana. Neke države dobivaju plaće na tjednoj razini. Ima onih kojima plaća nije motivacija za rad i imaju unutarnja zadovoljstva.

I zato djetetu koje je unutarnje motivirano obećajte neka zajednička druženja, pohvaljujte ga u javnosti što češće, naglašavajte rezultate, njemu ističite koliko ste ponosni i slično. Dogovorite se s djetetom što bi ono htjelo za nagradu. Iznenadit će vas njihovi primjeri. Uglavnom je to nešto gdje je uključeno vaše društvo (zajednički izleti, druženja, društvene igre, kućni ljubimac da pojača to unutarnje zadovoljstvo sreće i sl.).

Možda vas dijete zbuni pa je kombinirani tip. Tada kombinirajte neku vrstu motivacije uz zajednički dogovor.

Često izbjegnemo ovakve aktivnosti, podrazumijevajući da je djetetu škola dužnost i da ono to treba odraditi, pa se dogodi da mu motivacija padne i da nema razloga zašto bi činili sve ovo. Naročito u 6. ili 7. razredu kada navale pubertetski hormoni. Zato vi kao roditelj potaknite dijete znajući da svakom biću treba neka vrsta motivacije.

Neki misle da je dovoljno jednom dijete motivirati i da je to to. Je li vama dovoljno da jednom jedete ili da se jednom tuširate ili u konačnici da se jednom motivirate i to je to? Nije.

Sve druge aktivnosti smo u stanju raditi kontinuirano, ali ne i motivaciju. No, kada shvatite koji ste tip i što vas motivira, najteži posao ste odradili. Sada se samo treba uskladiti s time i ići za time svaki dan ako je potrebno ili periodično, prema tome kako pada motivacija.

Ni dijete samo sebe ne zna kako motivirati te mu zato trebate vi kako bi shvatilo i naučilo što i kako treba sebe pokrenuti da nešto čini.

Niti je nas netko naučio koji smo tip i što nas motivira, niti dijete to itko uči. A očekujemo rezultate i očekujemo da će dijete uvijek biti spremno da samo odradi ono što treba.

Niti smo mi odrasli uvijek spremni jer i nama katkada treba netko ili nešto da nas pokrene ili jednostavno nije dan za to, tako je i s djetetom. Trebamo imati razumijevanja za djecu no i načine koje i sami znate, prenesite na dijete. Podučite ga da se samo organizira i motivira.

Što više dijete zna o sebi kako se motivira i što ga motivira, to će mu biti lakše pokrenuti se i samomotivirati te neće toliko trebati vas. Znat će što treba. Sve dok ni vi ne znate što dijete motivira, nećete moći taj dio naučiti dijete.

Vi ste djetetu motivator pa se potrudite otkriti koja vrsta motivacije je za vaše dijete najbolja i uskladite se s time.

Ako vam je teško odrediti koji je tip vaše dijete, javite se za individualna savjetovanja pa ću vam pomoći oko toga. Uskoro će u Čakovcu biti Škola za roditelje koja će se baviti između ostalog i ovom tematikom pa ako se kao roditelji želite educirati, pridružite nam se.

Želim vam puno sreće, a ako zapne - tu sam!

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: [email protected]
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video