Vijesti / Životni stil

NE PRETJERUJTE

Koristite jabučni ocat za mršavljenje? Zbog ovih ćete nuspojava razmisliti dva puta

Koristite jabučni ocat za mršavljenje? Zbog ovih ćete nuspojava razmisliti dva puta
Ilustracija

Ocat, iako odlična zamjena za kalorične umake za salatu, nije idealno rješenje za gubitak kilograma...

Trik ispijanja jabučnog octa za topljenje kilograma poznat je već godinama. Iako brojni ljudi tvrde da olakšava mršavljenje, nutricionistica Leslie Bonci za Woman's Health je objasnila kako to ne drži vodu. Štoviše, jabučni ocat može i štetiti. 

'Jabučni ocat nije magični napitak koji će ukloniti kilograme', tvrdi Amanda Baker, nutricionistica za Woman's Health. Naime, često se navodi da ocat regulira krvni šećer, snižava kolesterol i pomaže mršavljenju, ali zapravo može uzrokovati niz probavnih tegoba.

Kako djeluje na želudac i probavu?

Ocat je kiselkast pa ne odgovara svima. Osobe koje su sklone upalama probavnog trakta ili imaju ulcerozni kolitis mogu posebno osjetiti posljedice kiseline iz jabučnog octa. 

Ocat je dobra namirnica koja može zamijeniti visokokalorične umake na salatama, ali nije magično rješenje za mršavljenje. Radi se od fermentiranih jabuka i sadrži pektin odnosno topivo vlakno koje potiče probavu.

Pektin njeguje rast dobrih bakterija u crijevima i smanjuje upale. Međutim, prevelika i svakodnevne količine octa uzrokuju proljev i razrjeđuje stolicu. 

Još je jedno veliko pitanje kako ocat djeluje na bubrege. Amanda Baker Lemein, za Woman's Health', tvrdi: 'Istraživanja su pokazala da osobe koje imaju slabije bubrege ili na bilo koji način problematične bubrege, ne bi trebale konzumirati bilo što što je jako kiselo.'

Osim toga, jabučni ocat može 'teže' pasti osobama koje su sklone napuhavanju. Jabučni ocat može omesti probavni trakt pa usporiti tempo kojom hrana napušta želudac i odlazi u crijeva. U tom procesu može doći do ozbiljnijeg napuhavanja, mučnine i plinovitosti.

'Osobe koje pate od refluksa uvijek moraju paziti s kiselom hranom', kaže Lemein. Jabučni ocat nalzi se između 2 i 3 na ljestvici kiselosti od 0 do 7. 

Stručnjaci zato savjetuju da umjesto svakodnevnog unosa octa radije obogatimo prehranu vlaknima i pijemo više vode.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video