Vijesti / Životni stil

RIZIČNO ILI?

Trudnice smiju intenzivno vježbati i u trećem tromjesečju?

Trudnice smiju intenzivno vježbati i u trećem tromjesečju?
Ilustracija

Vježbanje u trudnoći može imati brojne pozitivne posljedice, ali što s treninzima u posljednjoj fazi iščekivanja djeteta?

Vježbanje u trudnoći mnoge trudnice straši, ali novo istraživanje pokazalo je da čak i u trećem tromjesečju možemo intenzivno vježbati. 

Poznato je da umjerena i lagana tjelovježba u trudnoći može imati veliki pozitivni utjecaj na trudnice, zdravlje i lakši porođaj. No, postojali su konflikti oko toga trebaju li žene u posljednjoj fazi trudnoće trenirati. 

Istraživanje koje prenosi The Conversation tvrdi da intenzivna vježba može biti sasvim sigurna za trudnice i njihove bebe, čak i u trećem tromjesečju. Analizirali su 15 studija koje su ukupno pokrile više od 32 tisuće žena.

Niti u jednom istraživanju nije se pokazao povećani rizik kad govorimo o intenzivnim treninzima. Štoviše, trudnice koje su na početku bile pretile, smanjile su dodatno nakupljanje kilograma, ali one koje su već imale zdravu težinu nisu osjetile negativne posljedice.

Studije su također pokazale da je vježbanje povezane s malo manjom šansom od preranog porođaja.

Što uopće pripada u intenzivno vježbanje?

Pri tome se misli na joggiranje, kružni trening te intervalne treninge na biciklu. Trebali biste teško govoriti, ali još uvijek biti sposobni dovršiti rečenicu. Međutim, prije nego što počnete trčati, svakako provjerite sa svojim liječnikom.​

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video