Vijesti / Životni stil

POVRATAK IZVORNOM PUTEM PRIRODE

Aromaterapija i policistični jajnici

Aromaterapija i policistični jajnici
Kiwi kozmetika

Eteričnim uljima, čajevima, hladno prešanim uljima te promjenom prehrambenih navika može se itekako mnogo napraviti po ovom pitanju.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je jedan od najčešćih hormonalnih tegoba kod žena u reproduktivnoj dobi. Očituje se višestrukim cistama u jajnicima. Žene koje boluju od sindroma policističnih jajnika u najvećem broju slučajeva imaju povišenu razinu muških spolnih hormona.

Zbog disbalansa spolnih hormona često se javlja nepravilan menstruacijski ciklus ili izostanak menstruacijskog krvarenja, česta je neplodnost, te neugodne popratne nuspojave viška muških hormona kao što je sklonost debljanju, aknama i višak dlaka na licu i tijelu. 

Mnoge mlade djevojke te žene u najboljim godinama pate od POCS-a. Većina onih koje sam ja susrela u svom radu proživljavaju ono najgore - muku muče s neplodnošću ili s aknama koje im svakodnevno zadaju užasne probleme. 

Eteričnim uljima, čajevima, hladno prešanim uljima te promjenom prehrambenih navika može se itekako mnogo napraviti po ovom pitanju. I opet je potrebno raditi na psihofizičkoj razini za najbolji rezultat. Jer je često upravo naš način života okidač i pokretač disbalansa na hormonalnoj razini. 

Kako aromaterapija može pomoći?

Oralno:

Noćurak ili boražina

Oralno uzimanje hladno prešanog ulja noćurka. Noćurak se može nabaviti i u obliku olekapsula. Uzima se 3 x dnevno kroz 1-2 mjeseca, pa nakon toga 1-2 dnevno opet nekoliko mjeseci uzastopno.  Umjesto noćurka može se koristiti i hladno prešano ulje boražine. Noćurak je bogat esencijalnim masnim kiselinama. Djelotvoran je kod mnogih zdravstvenih tegoba i u njihovoj prevenciji. No ono najvažnije za POCS i ženski hormonalni sustav je: ublažava menstrualne tegobe (neredovit ciklus i bolne menstruacije), smanjuje pojavu depresivnih stanja, promjene u raspoloženju i glavobolje. Ublažava osjetljivost i otečenost dojki. 

Čajna mješavina

Najbolje bi bilo da se čajna mješavina individualno prilagodi klijentu. Ako već kupujete gotove mješavine obratite pozornost da čajevi budu iz ekološkog uzgoja. Najbolje kombinacije su one koje sadrže vrkutu, stolsinik, marulju, neven… 

Tinkture

Tinkture se kao i čajna mješavina bira individualno. 

Od velike koristi može biti tinktura konopljike. Tinktura konopljike može pomoći kod menopauzalnih tegoba, tegoba povezanih sa PMS-om. Uzima se 15-20 kapi 3 puta dnevno. Potrebno je obratiti pažnju jer se ne smije uzimati sa hormonskom terapijom. Konopljika uspostavlja ravnotežu progesterona i estrogena. 

Dermalno:

Preporučljivo je korištenje uljnog pripravka  koji opet balansira razine estrogena i progesterona. Za prvi dio ciklusa radi se pripravak sa eteričnim uljem kadulje i eteričnim uljem muškatne kadulja u brzo upijajućem ulju (lješnjak/makadamija). Takav pripravak se nanosi dva puta dnevno na donji dio trbuha.

Za drugi dio ciklusa se izrađuje pripravak sa eteričnim uljem konopljike bobice  također u ulju koje se brzo upija. Maže se isto dva puta dnevno donji dio trbuha. 

Promjena prehrambenih navika

Svakako je preporučljivo napraviti neke izmjene u prehrani. Uvesti dodatke kao što je maca prah, izbaciti rafinirane proizvode i obratiti pažnju na namirnice koje se svakodnevno konzumiraju.

I kao uvijek za kraj potrebno je raditi na emotivno mentalnoj razini

Osvijestiti negativne emocije, pronaći mir i ravnotežu unutar sebe unatoč vanjskim olujama. U te svrhe se možemo poslužiti mirisnim lampicama, opuštajućim kupkama s eteričnim uljima, masažom, meditacijom, laganim šetnjama i šalicom finog i ljekovitog toplog čaja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video