Vijesti / Životni stil

novo otkriće

Za depresiju, manjak motivacije i demenciju kriva je upala u mozgu?

Za depresiju, manjak motivacije i demenciju kriva je upala u mozgu?
Ilustracija

'Jaka imunološka aktivnost u mozgu može izazvati poremećaje u ponašanju', kaže voditelj studije...

Japanski znanstvenici proveli su studiju na laboratorijskim štakorima koja je pokazala da akutna upala u malom mozgu smanjuje njihovu motivaciju i komunikaciju s drugim štakorima. Preneseno na ljude, ovo ponašnje najsličnije je depresiji. Rezultati studije iz Kyota objavljeni su prije nekoliko dana u časopisu Cell Reports.

'Iako sada znamo više o ulozi malog mozga, i dalje nam ostaje misterij mehanizam  pretvaranja i prenošenja signala. Sada znamo čak i manje što se događa u mozgu tijekom pretjerane imunološke aktivnosti', kaže za Psychology Today šef studije Gen Ohtsuki iz Centra za napredna istraživanja Sveučilišta Kyoto. 

'Stoga smo proveli seriju eksperimenata u kojima smo aktivirali imunosne stanice u malom mozgu i promatrali što se događa", dodaje. 

Kako bi se obranile od bakterija i virusa, imunološke stanice mikroglije aktiviraju upalu što izaziva lančanu rekaciju i dovodi mozak u uzbuđeno stanje što uzrokuje promjene u ponašanju laboratorijskih štakora.

Štakori koji su imali upalu malog mozga, potaknutu imunosnom reakcijom, povlačili su se u sebe i izbjegavali kontakte s drugim štakorima. Dobra je vijest da je takvo ponašanje bilo privremeno, odnosno trajalo je samo dok je trajala upala. 

Iako je istraživanje provedeno na štakorima, vjerujemo da upala isto djeluje i kod ljudi, odnosno da aktivira depresivne simptome, no potrebna su dodatna istraživanja, kaže šef studije za spomenuti portal. 

'Jaka imunološka aktivnost u mozgu može izazvati poremećaje u ponašanju i očekujemo da utječe na različite mentalne i kognitivne poremećaje poput demencije. Kako bismo mogli razumjeti patološke mehanizme, trebamo ih gledati u širem kontekstu, uzevši u obzir genetski faktor rizika', kaže dr. Ohtsuki. 

'U ovom smo se istraživanju usredotošili na upalu. U budućnosti ćemo nastojati razjasniti fiziološke, molekularne i genetske aspekte promjena u ponašanju', zaključuje. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video