Vijesti / Životni stil

OZBILJNE POSLJEDICE

Stres u trudnoći može povisti rizik za razvoj poremećaja ličnosti kod djece?

Stres u trudnoći može povisti rizik za razvoj poremećaja ličnosti kod djece?
Ilustracija

Finska studija rezultirala je zabrinjavajućim zaključcima i pokazala koliko je stres opasan...

Ukoliko majka pretrpi ozbiljan stres u trudnoći, dijete je u opasnosti da do 30. godine života razvije poremećaj ličnosti, pokazala je studija objavljena u znanstvenom časopisu British Journal of Psychiatry.

Čak i umjereni, ali dugoročni stres kod trudnice ima utjecaja na djetetov razvoj nakon rođenja. Istraživanje je provedeno u Finskoj, a u njemu je sudjelovalo 3,600 trudnica, piše BBC. One su tijekom trudnoće redovito anketirane te su se trebale izjasniti o razini stresa koji su pretrpjele.

Studija je provedena 1975. i 1976. godine, a kada su djeca koju su te žene rodile napunila 30 godina, kod njih 40 dijagnosticirani su teški poremećaji ličnosti zbog kojih su neka od njih i hospitalizirana.

Na temelju podataka prikupljenih kroz sve te godine znanstvenici su zaključili da visoka razina stresa tijekom trudnoće može imati dugoročni, štetan utjecaj na psihički razvoj djeteta.

Djeca koja su u majčinom trbuhu bila izložena jakom stresu, kasije su za 9,53 puta imala veći rizik da razviju poremećaj ličnosti, za razliku odjdece čije su majke kroz trudnoću prošle mirno.

Žene izložene umjerenom stresu rađale su djecu koja su za četiri puta imala viši rizik za psihički poremećaj, od djece majki koje nisu bile pod stresom dok su ih nosile. 

Procjenjuje se da od poremećaja ličnosti pati jedna na 20 osoba. Poremećaji ličnosti podijeljeni su u tri skupine: ekscentrični, dramatični i tjeskobni, a svaka od njih ima podskupine. Poremećaji ličnosti uvelike otežavaju život osobi, ali i njezinoj okolini. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video