Vijesti / Životni stil

puno posla

Mame nisu talentirane za multitasking - one samo nemaju izbora

Mame nisu talentirane za multitasking - one samo nemaju izbora
Ilustracija

Više od 60 posto majki kaže da same obavljaju većinu kućanskih poslova, a imaju manje od sat vremena dnevno za sebe...

Za mnoge mame multitasking je supermoć, a napisi u medijima poručuju da su mame puno bolje u ovoj vještini od muškaraca. Ali nisu, a nova istraživanja to dokazuju.

Nova studija objavljena u časopisu PLOS One objedinjuje prethodna istraživanja koja su sugerirala da su žene bolje u multitaskingu. Mozak žena i muškaraca podjednako reagira na multitasking.

Zapravo, u američkom istraživanju State of Motherhood utvrđeno je da većina majki traži ravnotežu između plaćenog posla i obveza kod kuće. Više od 60 posto majki kaže da same obavljaju većinu kućanskih poslova i odgovornosti, a imaju manje od sat vremena dnevno za sebe. Zbog mita o tome kako žene mogu sve, društvo je prepustilo žene da se same bave sa svim tim stvarima.

Kao što Leah Ruppanner, izvanredna profesorica na Sveučilištu u Melbourneu, ističe za The Conversation, novo je istraživanje o rodu i multitaskingu vrlo je važno jer kad se prestane vjerovati u taj mit društvo će početi podržavati majke. 

'Razbijanje ovih mitova u kojima se očekuje da su žene superheroji je dobra stvar, ali moramo ići dalje i stvarati političko okruženje u kojem rodna ravnopravnost može napredovati', kaže dalje Ruppanner.

Istraživanje iz 2011. u Američkom sociološkom časopisu utvrdilo je da mame koje rade imaju 10 sati tjedno više u multitaskingu od očeva i taj je rad intenzivan i stresan.

'Primjerice, kada kod kuće obavljaju više zadataka, vjerojatnije je da će se majke, više od očeva, baviti kućanskim poslovima ili brinuti za djecu, što je obično naporan rad', rekla je Shira Pon, voditeljica istraživanja koje je objavljeno. 

'Očevi, nasuprot tome, imaju tendenciju da se bave drugim vrstama aktivnosti poput razgovora s trećom osobom ili se brinu za sebe. To su manje zahtjevni poslovi', rekla je za Motherly. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video