Vijesti / Životni stil

NALAZI STUDIJE

Vegetarijanska i veganska prehrana povećavaju rizik za moždani udar?

Vegetarijanska i veganska prehrana povećavaju rizik za moždani udar?
Ilustracija

Prehrana bez mesa postala je izuzetno popularna posljednjih godina iz nekoliko razloga - zdravstvenog, ekološkog te empatije prema životinjama. No, sa sobom nosi određeni rizik...

Općeprihvaćeno je mišljenje da prehrana bazirana na biljkama snižava rizik od srčanih bolesti, no najnovije istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu The BMJ je pokazalo da prehrana koja ne sadrži meso može povisiti rizik od drugog ozbiljnog zdravstveniog problema - moždanog udara. 

U 18-godišnjoj studiji provedenoj na Oxfordu sudjelovalo je 48,188 ljudi koji su bili podijeljeni s obzirom na njihovu prehranu pa su tako formirane četiri gurpe - mesojedi, peskatarijanci (osobe koje ne jedu meso, ali jedu ribu), vegetarijanaci i vegani. 

Na početku studije ispitanici su bili u 40-im godinama života i nikada nisu doživjeli moždani udar ni bilo kakve srčane probleme. Znanstvenici su htjeli otkriti kako vrsta prehrane dugoročno utječe na zdravlje. 

'Vegetarijanska i veganska prehrana postala je izuzetno popularna posljednjih godina, djelomično iz zdravstvenih razloga, no i iz brige o okolišu i dobrobiti životinja', kaže voditeljica istraživanja, nutricionistkinja epidemiolog Tammy Tong, upozoravajući kako takva prehrana nosi određene rizike za zdravlje.

Prema rezultatima studije peskatarijanci i vegetarijanci imaju 13, odnosno 22 posto manji rizik za srčane bolesti od mesojeda, no čak za 20 posto viši rizik da dožive hemoragijski moždani udar.

'Hemoragijski moždani udar je vrsta moždnog udara uzrokovana rupturama na oslabljenim stijenkama krvnih žila u mozgu prilikom čega dolazi do izljevanja krvi u mozak', kaže neurolog Ishwara Sankara za portal Healthline. Dodaje kako ova vrsta moždanog udara može napraviti veću štetu na mozgu i ima viši postotak smrtnosti od ishemijskog moždanog udara. 

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se otkrilo zbog čega su ljudi koji ne jedu namirnice životinjskog porijekla u većoj opasnosti od moždanog udara, no dr. Sankara vjeruje da ima veze s deficitom nutrijenata u organizmu vegetarijanaca i vegana. Zbog načina prehrane oni često pate od manjka vitaina B-12, D i ostalih nutrijenata koji su važni za neurološko zdravlje.

'Manjak nutrijenata, osobito vitamina B-12, ostalih vitamina B poput folne kiseline i vitamina B6 mogu povisiti rizik od za moždani udar', kaže dr. Sankara za spomenuti portal. 

'Tu je još i vitamin D čiji je manjak isto opasan. Vegetarijanci bi trebali razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse i uzimati suplemente ako je to potrebno', dodaje. 

​​Mozak je izuzetno mastan organ. Ugrubo, čak 60 posto mozga su masti, od kojih je 20 posto DHA, odnosno omega-3 masna kiselina ključna za proizvodnju mijelina koji omataju neurone i održavaju funkcioniranje živčanog sustava. DHA čuva i krvne žile u mozgu te igra glavnu ulogu u razvoju korteksa.

Iako namirnice biljnog porijekla sadrže ALA - biljnu inačicu ove aminokiseline, naš organizam teško je može pretvoriti u DHA. Stoga su namirnice životinjskog prijekla važne za zdravlje mozga jer sadrže DHA koje ljudski organizam može potpuno apsorbirati. 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!