Vijesti / Životni stil

POVRATAK IZVORNOM PUTEM PRIRODE

Njega iz kuhinje: Lijepa i zdrava koža

Njega iz kuhinje: Lijepa i zdrava koža
Kiwi kozmetika

Često ne obraćamo na kožu baš mnogo pažnje, a zapravo je koža najveći zaštitnik našeg tijela i prva obrana od vanjskih utjecaja.

Koža, površinom naš najveći organ, jako je važan za cijeli naš organizam. Često ne obraćamo na kožu baš mnogo pažnje, a zapravo je koža najveći zaštitnik našeg tijela i prva obrana od vanjskih utjecaja.

Koža je najviše izložena svim vanjskim nepovoljnim uvjetima. Stoga je izrazito bitno da koži posvetimo dovoljno pažnje kako bi mogla obavljate sve za život važne funkcije. U koži započinje sinteza neophodnog vitamina D, u koži se odvija aktivna izmjena tvari i izlučivanje toksina, površinski sloj kože je stanište velikog dijela našeg mikrobioma, važan je dio imunološkog sustava a i koža je ono prvo što nas predstavlja svijetu oko nas.

Koliko je bitno kožu njegovati izvana još je i bitnije njegovati ju iznutra. Prehrana bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima održat će sjajni izgled kože tokom cijele godine. Tako bi se svakako na našem jelovniku trebalo naći što više zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova, sjemenaka, svježeg povrća i voća. A zdravi sastojci iz kuhinje nam mogu posložiti u njezi kože. 

Prirodni piling iz kuhinje

Sigurna sam da većina Vas u svojoj kuhinji ima sve sastojke koji su potrebni za izradu najboljeg hranjivog pilinga za kožu. Koje sastojke možete upotrijebiti? 

Zobene pahuljice, bademovo, kokosovo, kukuruzno brašno, pšenični ili pirov griz, smeđi šečer, sol, mak, kavu… Pa malo nekog hladno prešanog ulja; kokos, suncokret, badem, sezam... Malo sastojaka za ovlaživanje kože poput meda ili sirupa od agave. Nekoliko kapi najdražeg eteričnog ulja. I sad pusite mašti na volju te napravite svoje najdraže kombinacije. 

Jedan od meni najdražih kombinacija je svakako ona sa bademovim brašnom, pa ću u nastavku napisati recept za nježnu umivalicu za lice koja ima veoma izraženo antibakterijsko i antivirusno djelovanje, a istovremeno je nježna i umirujuća za upalna stanja kože. 

Recept UMIVALICA

Sastojci: 

25 grama bademovog brašna

20 grama bijele gline

13 grama biljnog glicerola

25 kapi hidrolata bugarske ruže

4 kapi eteričnog ulja prave lavande

3 kapi eteričnog ulja rimske kamilice

Prstohvat sušenih latica lavande

Postupak:

Pomiješati sve sastojke i oblikovati kolačić. Ako je smjesa pre suha dodati malo hidrolata ili glicerola. 

Pripremiti staklenku koju ste dezinficirali sa alkoholom te u njoj pohraniti umivalicu. Prilikom uzimanje umivalice iz posude, prethodno oprati i osušiti ruke, kako bi spriječili kvarenje. 

Kako koristiti umivalicu? 

Uzeti mali komad 'tijesta' razmočiti ga na dlanu s vodom i utrljati u lice. Ovo je nježan piling koji uklanja nečistoće, a istovremeno ostavlja kožu glatkom i čistom. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video