Vijesti / Životni stil

SVATKO GA JE OSJETIO

Naoko bezazleni simptom može ukazivati na ozbiljnu bolest jetre

Naoko bezazleni simptom može ukazivati na ozbiljnu bolest jetre
Ilustracija

Rano otkrivanje bolesti uvelike utječe na uspjeh liječenja, a tu veliku ulogu igra prepoznavanje simptoma koji mogu izgledati potpuno bezopasni...

Studija provedena u Japanu pokazala je da grčevi u mišićima mogu ukazivati na kroničnu bolest jetra, piše portal Medical Daily. Znanstvenici su otkrili da su grčevi zajednički simptom kod dijabetičara, osoba s kroničnom bolesti bubrega i osoba s kroničnom bolesti jetre te kod žena.

Isto tako, učestali su kod pacijenata s nealkoholnom masnim jetrom, jer oni imaju smanjenu mišićnu masu, stoji u studiji objavljenoj u digitalnom izdanju knjižnice američkog Nacionalnog medicinskog instituta.

U istraživanju su sudjelovala 432 pacijenta, prosječne starosti 65 godina, od kojih su 48,6 posto bile žene. Mjerila se učestalost grčeva, dinamika u kojoj se pojavljuju, doba dana ili noći, trajanje i stupanj boli. Pokazalo se da dulje i bolnije grčeve najčešće osjećaju žene te osobe s cirozom jetara.  

Na koji način su povezani pojava bolnih grčeva (osobito u nogama) i bolesna jetra zasad nije do kraja razjašnjeno, no znanstvenici vjeruju da se odgovor krije u povezanosti metabolizma, živčanog sustava, elektrolita i krvne plazme. 

No, s obzirom da su grčevi učestala pojava, osobito tijekom ili nakon velikog fizičkog napora, a neke osobe su po prirodi sklonije grčenju mišića, u najvećem broju slučajeva nema razloga za brigu. Nerijetko je razlog bolnim grčevima manjak magnezija u organizmu.

No, ukoliko grčenje mišića utječe na kvalitetu života i remeti san, najbolje je posavjetovati se s liječnikom.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video