Vijesti / Životni stil

stare metode

Pomaže li grgljanje slane vode kod grlobolje?

Pomaže li grgljanje slane vode kod grlobolje?
Ilustracija

Grgljanje slane vode jedan je od najstarijih načina ublažavanja grlobolje, no liječi li doista slana voda upaljeno grlo?

Svima je poznato koliko neugodna može biti grlobolja. Ponekad je grlo toliko upaljeno da ne možemo gutati i to traje danima. Postoje brojne tradicionalne metode za borbu s grloboljom, a jedna od njihje i slana voda. No, djeluje li ona zaista?

Dobra vijest je da slana voda ublažava bolove u grlu jer pomaže upaljenoj sluznici da splasne, razrjeđuje sluz i na taj način olakšava gutanje.

Slana voda je hipertonična što znači da ima viši osmotski tlak od tekućine u našim stanicama. Stoga, kada se stanice nađu u slanoj vodi, ona će iz njih izvući tekućinu, a time i viruse i bakterije koje se nalaze u grlu, što znači da ćete neke od uzročnika grlobolje jednostavno ispljunuti.

Može li ayurvedska dijeta biti najbolji izbor za naše zdravlje i izgled?

Loša je vijest da slana voda ne liječi grlobolju jer su u većini slučajeva uzroci grlobolje virusi, a ne bakterije. Tijelo ima svoje mehanizme kojim se bori protiv grlobolje, no potrajat će nekoliko dana dok ona na prođe. U međuvremenu grgljajte slanu vodu i olakšajte si u muke.

Koliko soli treba staviti u vodu?

Otopina treba biti slanija od suza, što znači da bi trebalo staviti četvrtinu žličice soli u pola šalice tople vode. Topla voda, osim što će ubrzati otapanje soli, potaknut će cirkulaciju u grlu, a time i imunitet da jače radi. 

Koliko često grgljati slanu vodu?

Ovisno o tome koliko vas grlo boli, trebalo bi grgljati slanu vodu dva do četiri puta dnevno i izbjegavati gutanje iste. Vodite računa da pijete dovoljno tekućine kako ne biste dehidrirali i dodatno isušili grlo. Osobe koje imaju visoki krvni tlak ne bi smjele koristiti ovu metoduza ublažavanje grlobolje jer koliko god se trudili ne progutati vodu, određena količina ipakdospije u probavni sustav, a sol je opasna za visokotlakaše.  

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video