Vijesti / Životni stil

POVRATAK IZVORNOM PUTEM PRIRODE

Pomoć iz biljne ljekarne kod gljivičnih infekcija

Pomoć iz biljne ljekarne kod gljivičnih infekcija
Kiwi kozmetika

Ono najvažnije što nam gljivične infekcije poručuju je da je narušena prirodna ravnoteža našeg imunološkog sustava.

Gljivične infekcije su veoma česte u današnje doba, pogotovo one na noktima, stopalima te vaginalne gljivične infekcije. Koliko se teško uspješno riješiti gljivičnih infekcija za stalno znaju svi oni koji se ponekad i godinama bore sa ponavljajućim gljivičnim infekcijama. Iako gljivice često ne stvaraju neke strašne probleme ipak se zna pojaviti neugodna svrbež, promjena izgleda zahvaćenog dijela tijela.

Ono najvažnije što nam gljivične infekcije poručuju je da je narušena prirodna ravnoteža našeg imunološkog sustava. 

Naime naše tijelo je kroz život okruženo i u stalnom dodiru sa različitim gljivicama te drugim potencijalnim nametnicima, no kad naš imunološki sustav te mikrobiom, koji je dio imunološkog sustava, rade normalno gljivice našem tijelu ne predstavljaju nikakvu opasnost.

Zašto dolazi do poremećaja ravnoteže prirodnih obrambenih mehanizama našeg tijela?

Uzroci su mnogobrojni. Neki od najčešćih su svakako pretjerani unos šećera, glutenskih te pšeničnih proizvoda, preagresivni preparati za njegu tijela koji mijenjaju pH kože i sluznice otvarajući tako vrata gljivičnim infekcijama, premali unos pre i probiotika, neadekvatni sintetski materijali koji stvaraju pogodno okruženje za rast gljivica… 

Najčešće se gljivice javljaju na pregibima kože - između prstiju, na noktima, vlasištu, spolnim organim, sluznici usne šupljine,dojkama.. 

Pomoć iz prirode

Kod gljivičnih infekcija, ovisno o mjestu zahvaćenosti i dubini prodora gljivične infekcije u tkivo, uvijek je preporučljivo djelovati lokalno i sistemski. Lokalno se preporuča nanositi mješavine protugljivičnih ulja.

Nikako se ne savjetuje nanositi čista nerazrijeđena ulja, niti na nokte! Ovo vrijedi i za eterično ulje čajevca, koje u većini slučajeva zna biti preslabo za tretiranje same gljivične infekcije. Što se tiče sistemskog djelovanja nužno je obratiti pažnju te napraviti određene korekcije u prehrani.

Prvo je svakako preporučljivo u prehranu uvesti više probiotika i prebiotika kako bi izgradili zdravo prirodnu obranu. Uz to se svakako može uzeti i neka od biljnih tinktura za podizanje imuniteta primjerice SIPF Ehinacea-e. 

Od eteričnih ulja koja se ističu protugljivičnim djelovanjem tu su: Čajevac, Palmarosa, Geranij burbon, Timijan kt. Geraniol, Eukaliptus globulus,Lovor, Timijan kt. timol, Klinčićevac,Cimet kora. 

Eterična ulja su poredana od najslabijih prema najjačima po djelovanju, isto tako i njihova toksičnost tj. potreban oprez pri samoj primjeni eteričnih ulja. Kao što sam već ranije navela eterična ulja se na kožu ili nokte uvijek nanose samo razrijeđena u baznom ulju nikad čista,pogotovo ne u ove svrhe!

Od baznih ulja za kreiranje antifungalnog pripravka preporučljivo je korisiti macerat gospine trave odnosno kantarion ili pak tamanu ulje. Pripravci se spravljaju individualno prema dubini težini gljivične infekcije. 

Kod vaginalnih gljivičnih infekcija mogu se izraditi vagitoriji ili pak uljne mješavine sa eteričnim uljima, ponekad je preporučljivo raditi i parenja s određenim mješavinama eteričnih ulja. 

Gljivice na stopalima i noktima se moraju tretirati kroz duži vremenski period. Obično je to 4 do 6 tjedana. Svakako je preporučljivo dezinficirati svu obuću i čarape. Obuću tretirati sa puderom kojem smo dodali nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca. Noge održavati suhima, prije stavljanja samog lokalnog pripravka je potrebno noge oprati vodo, blagim prirodnim sapunom, osušiti ih bez pretjeranog trljanja te nanijeti pripravak 2x dnevno u tankom sloju. 

Recept za pripravak za tretiranje GLJIVIČNIH INFEKCIJA NOKTA: 

4 ml macerata gospine trave

3 ml eteričnog ulja čajevca

1 ml eteričnog ulja palmarose

1 ml lovor

1 ml timijan kt. Timol

Sve sastojke pomiješati u staklenoj bočici, najbolje onoj koja ima aplikator kist (kao bočica za lak za nokte). Nanositi 2 puta dnevno najmanje 4 tjedna. 

Paziti na okolnu kožu jer je jaka mješavina eteričnih ulja. 

Ova mješavina nije primjerena za trudnice, dojilje niti malu djecu jer sadrži jaka eterična ulja. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video