Vijesti / Životni stil

smanjite konzumaciju

Konzumiranje crvenog mesa povećava rizik od pojave raka dojke

Konzumiranje crvenog mesa povećava rizik od pojave raka dojke
Ilustracija

Rak dojke drugi je po redu učestalosti kod žena, a znanstvenici su nedavno povezali unos mesa s pojavom bolesti...

Rak dojke je nakon raka kože najčešći oblik raka koji se pojavljuje kod žena. Njegova se učestalost mijenja s obzirom na okolinu i način života, no znanstvenici i liječnici već mnogo godina pokušavaju pronaći najčešće uzročnike ove bolesti. 

Nedavno su glavni naglasak istraživanja stavili na prehranu, točnije na unos mesa i njegovu povezanost s pojavom bolesti. 

Naime, pokušali su istražiti koliko unos svih vrsta mesa utječe na pojavu raka, ali su u to uključili i način pripreme mesa. U studiju su uključili 42 012 žena u rasponu od 35 do 74godine, a pratili su ih sedam godina i šest mjeseci. U međuvremenu, njih 1 536 je oboljelo od raka dojke. 

Svaka je od njih morala davati točne informacije o unosu mesa - veličinu i količinu porcija te vrste mesa.

Na kraju su znanstvenici došli do zaključka kako su žene koje su najčešće konzumirale crveno meso imale 23 posto više rizika od obolijevanja od onih žena koje su ga jele manje. 

No, s piletinom je malo drugačija situacija. Rezultati su pokazali da će žene koje najčešće jedu piletinu imaju 15 posto manji rizik od pojave raka za razliku od onih žena koje su je jele manje. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video