Vijesti / Životni stil

FITNESS STUDIO FITLIFE

VIDEO Jutarnje istezanje za mladoliki izgled

VIDEO Jutarnje istezanje za mladoliki izgled
Fitness Studio FitLife

Nemojte nikada raditi nagle i nekotrolirane pokrete, pazite na točnost i na tehnički ispravno izvođenje.

Kažu stručnjaci da vježbanje pomlađuje i u pravu su. Nije potrebna neka teška studija koja bi to dokazala jer kada pogledate sve moje kolege, trenere i vrsne vježbače koji redovito vježbaju i bave se rekreacijom, vidjet ćete da su to ljudi koji na prvi pogled izgledaju puno mlađe od svojih vršnjaka. 

Koža se pomlađuje, zaglađuje, postaje elastičnija i još puno estetskih razloga može nas pridobiti  bavljenjem rekreacijom. Kada uz sve to još znamo da je bavljenje rekreacijom najzdravije za ljudsko tijelo, jer vrhunski sport ponekada zna biti pregrub za lokomotorni sustav, tada nema opravdanja i trening se mora dogoditi.

Manje je važno kada tijekom dana vježbate, ujutro ili popodne, odradite trening i istegnite se na kraju treninga. Postoji niz pravila kako se isteže i redoslijed po regijama tijela, no ono najvažnije je da se ipak trening završi istezanjem.

Opće je poznato to da najčešće do ozljeda dolazi zbog premalo pripreme i hlađenja. Kad govorim o pripremi tada mislim na adekvatno zagrijavanje i pripremanje tijela na nešto viši nivo kretanja, a kada govorim o hlađenju tada mislim na istezanje i vraćanje tijela na normalnu radnu temperaturu, onu koja je bila prije samog treninga.

Zanimljivo je to da se mnogi ne drže svih ovih principa, a to su najčešće trkači rekreativci, penjači na stijene, tenisači, nogometaši rekreativci i upravo takvi vježbači rekreativci najčešće završe s laganim istegnućima, uganućima i sličnim manjim, ali zaista nepotrebnim stanjima lokomotornog sustava. Kakvim god se tipom rekreacije bavite, istezanje je jedan od najvažnijih dijelova treninga ili sporta.

Ono što vam također preporučujem je da ga ubacite ujutro nakon ustajanja, nemojte biti lijeni jer će vam ovih nekoliko vježbi opustiti cijelo tijelo i pripremiti ga za nadolazeći radni dan, a osobito ako puno sjedite.

Mišić se isteže onda kada se udalje njegovo polazište i hvatište, držite određeni položaj u kojem osjećate lagano istezanje, koji se još karakterizira kao ugodna bol, od dvadeset do četrdeset sekundi pa polako promijenite položaj duboko i smireno dišući.

Malim naglim trzajnim pokretima ćete možda ne sekundu produžiti pokret i dubinu, ali nećete razvijati fleksibilnost jer je to neka druga mišićna kontrakcija koja nije istezanje.

Nemojte nikada raditi nagle i nekotrolirane pokrete, pazite na točnost i na tehnički ispravno izvođenje. 

Budite strpljivi i uporni. 

Sve vježbe iz videa radite polako i kontrolirano uz dubok dah. Držite svaki položaj oko trideset sekundi. Uživajte!

Ivana Posavec 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video