Vijesti / Životni stil

NE BUNIMO SE

Istraživanje tvrdi: Šalica kave dnevno smanjuje rizik od pretilosti

Istraživanje tvrdi: Šalica kave dnevno smanjuje rizik od pretilosti
Ilustracija

Kofein navodno potiče termogenezu smeđe masti, zaslužne za pretvorbu hranjivih tvari u energiju...

Smeđa mast smatra se oblikom 'dobre' masnoće koja pomaže tijelu u pretvorbi hranjivih tvari u energiju te u generiranju topline. No, za razliku od smeđe masti, postoji i ona loša, poznatija vrsta koju nazivamo bijelom ili žutom masti koja nastaje zbog taloženja kalorija.

Liječnici i znanstvenici bijelu masnoću povezuju s pretilošću i metaboličkim poremećajima kao dijabetesom, dok smeđa može i pomoći ljudima u održavaju zdrave tjelesne težine. 

Neki znanstvenici sugeriraju kako pretvorba bijele masti u smeđu može biti jedan od uspješnih načina u borbi protiv pretilosti pa su se zato i usredotočili na ovaj problem. 

Naime, smeđa mast metabolizira hranu u energiju aktivirajući tzv. razdvajajući protein 1(UCP1) koji postoji u mitohondrijima smeđeg masnog tkiva. 

Prethodne su studije povezale upravo kofein s gubitkom težine i većom potrošnjom energije. Profesor Sydmonds i njegov tim proveli su istraživanje kako bi uspjeli povezati efekte kofeina na termogenezu smeđe masti.

Usporedili su efekte konzumiranja čaše vode i šalice kafe i otkrili kako kava stimulira termogenezu smeđe mastu.

'Rezultati su bili pozitivni, a sada moramo utvrditi djeluje li kofein kao poticaj za termogenezu ili je riječ o drugom sastojku. Također, tražimo zamjenu za kofein kako bi vidjeli je li učinak sličan', rekao je profesor Symonds, piše portal Health News Today.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video