Vijesti / Životni stil

TRENUTAK ZA RODITELJSKI KUTAK

Što kad odgajamo dijete neujednačeno?

Što kad odgajamo dijete neujednačeno?
Edukacija

Kada se krene netko vama miješati u odgoj, vaša reakcije nije da prepustite toj drugoj osobi da ona odradi pošto se već umiješala, nego krenete napadati tu osobu, a zanemarite dijete.

Dogodi li vam se da učite i objašnjavate djetetu jedno, a onda se pojavi tata koji kaže da to nije tako i krene objašnjavati djetetu nešto drugo, drugačije od vas? Katkada tata i mama imaju ujednačeni odgoj djeteta, no umiješa se baka koja tvrdi da ovi ne znaju i da to treba drugačije. Ona počne objašnjavati djetetu kako to zapravo treba.

Imate dojam da vam se netko drugi miješa u odgoj i da vi onda ne postižete kod djeteta ono što vam je bila prvotna namjera? Što mislite da se dogodi kada roditelji ne odgajaju i uče dijete neujednačeno? Kako to utječe na dijete? I je li to toliko loše u djetetovim očima koliko vi vidite iz svoje perspektive?

Pretpostavljam da mislite da dijete koristi situaciju time što se vas dvoje ne možete dogovoriti, no nije toliko do toga što se ne možete dogovoriti nego do onoga poslije toga.

Kada se krene netko vama miješati u odgoj, vaša reakcije nije da prepustite toj drugoj osobi da ona odradi pošto se već umiješala, nego krenete napadati tu osobu, a zanemarite dijete. U tom trenutku nitko se više ne bavi djetetom i priča nije kako treba izvedena do kraja. Dijete tu gubi, a vi se nastavljate prepucavati oko toga tko je u pravu. Gubite fokus na rješenje.

Što češće ovo radite, vi sve manje djetetu nudite rješenje i prekidate situacije u sredini, a nastavljate nove s osobom koja nema povjerenja u vaš odgoj.

Stoga je važno da se prije dogovorite, da sjednete s tom osobom kada ste u miru i da dogovorite pravila kojima ne bi više dijete bilo zakinuto.

U trenutku kada se i ako se netko umiješa, nastavlja jedan. Kasnije ćete vas dvoje to raščistiti kada obavite ovo što imate s djetetom. Bitno je djetetu poslati pravilnu poruku i završiti započeto, u kojem god smjeru.

To je kao da radite posao i onda ga ostavite i počnete obavljati neki drugi posao. Ostaje nedovršen. I nije samo poanta da dijete 'koristi' situaciju jer mlađe dijete ne zna kako se to koristi to tek kasnije nauči, već je poanta da nije završeno i tako svaki put imate ponavljajuće situacije ponašanja djeteta jer ono nije shvatilo poantu koju mu želite prenijeti.

Zato je bolje da se osobe koje se bave odgojem djeteta ranije u mirnom dobu dogovore što i kako će, tko će kada, jednom popušta jedan, jednom drugi ili se ne ubacujte i suzdržite od komentara i kasnije nasamo kažite toj osobi ono što mislite i što vam je bila namjera reći pred djetetom.

S druge strane, nismo svjesni vrijednosti koje želimo podučiti dijete. Katkada iza sveg našeg ponašanja bude ista namjera, isti cilj pa čak i slična ili ista vrijednost koju želimo podučiti dijete, no u tom trenutku ljutnje se pogubimo i krenemo međusobno optuživati pa i vrijeđati te time izgubimo nit.

Seminar 'Roditelj za 5' uči vas baš tome. Ima namjeru podučiti osobe koje se bave odgojem kako se uskladiti na nivou vrijednosti, kako možete brže i čvršće odgajati ako ste dosljedni i ujednačeni. Pa čak i ako niste ujednačeni, na seminaru učimo kako se možete ujednačiti i time imati veći utjecaj na dijete.

Ima dosta stvari kojima roditelj samog sebe sabotira u odgoju djeteta, a da ih uopće nije svjestan. Seminar vas uči tome, osvještava nesvjesno, pokazuje kako možete bolje, gdje vam je najslabija karika i daje rješenja da budete bolji i efikasniji.

U jednom danu ima po nekoliko tema s područja roditeljstva i može vam biti puno lakše i jednostavnije nego do sada.

Želim vam puno sreće, a ako zapne - tu sam!

e4cc714f21951eb5bc5ac9009ffff41d.jpg?v=2

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video