Vijesti / Životni stil

ALTERNATIVA KRAVLJEM MLIJEKU

Što je zobeno mlijeko i kako ga napraviti kod kuće?

Što je zobeno mlijeko i kako ga napraviti kod kuće?
Ilustracija

Zobeno mlijeko je vrlo kremasto i puno gušće od ostalih vrsta mlijeka. Bogato je hranjivim tvarima,a ako ga zasladite postaje zdravi desert...

Nekada smo pod mlijekom podrazumijevali kravlje ili kozje, a danas gotovo pa možemo nabaviti i 'ptičje mlijeko'. Trend zdrave prehrane iznjedrio je biljna mlijeka poput - bademovog, rižinog ili zobenog.

Dobar su izvor kalcija za vegetarijance i vegane, a s obzirom da sve češće možemo čuti kako kravlje mlijeko nije zdravo, osobito ne za odrasle ljude, možda ne bi bilo loše razmisliti o uvođenju biljnog mlijeka u prehranu.

Zobeno mlijeko, kao i bademovo, može se vrlo jednostavno napraviti kod kuće. S obzirom na cijenu badema, zobeno je puno jeftinija verzija. 

Kako napraviti zobeno mlijeko?

Šalicu zobenih pahuljica prelijte s tri šalice vode, pustite da odstoji preko noći pa procijedite. Zobene pahuljice stavite u blender, ulijte četiri šalice vode, blendajte i sadržaj procijedite kroz gazu. Ono što ste dobili je zobeno mlijeko. 

Zobeno mlijeko je vrlo kremasto i puno gušće od ostalih vrsta mlijeka pa ga možete koristiti u slatkim i slanim jelima za zgušnjavanje ili kao bazu jelima.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video