Vijesti / Životni stil

OHLADITE GA

Topao čaj povezan s povišenim rizikom od nastanka jedne vrste raka

Topao čaj povezan s povišenim rizikom od nastanka jedne vrste raka
Ilustracija

Kada smo premoreni i treba nam nešto da nas zagrije, šalica toplog čaja izgleda kao savršen izbor...

No, koliko je zaista dobro piti vrući napitak? Studija objavljena u časopisu International Journal of Cancer pokazala je da ljudi koji piju topao čaj imaju veći rizik da obole od raka jednjaka. 

Ranije studije ukazivale su na ovu činjenicu, no sada su znanstvenici prvi puta otkrili koja je to točno temperatura napitka koja povisuje rizik od razvoja malignog tumora na jednjaku. 

Tijekom istraživanja obrađeni su podaci prikupljani deset godina o 50.045 osoba u Iranu koje imaju rak jednjaka. 

Rezultati su pokazali da ljudi koji piju dvije ili više šalice čaja na dan, temperature od 60 Celzijevih stupnjeva ili više, imaju za 90 posto veći rizik od raka jednjaka u usporedbi s onima koji čaj ohlade prije, no što ga popiju. Kao što vidimo, ovdje nije riječ o  vrućem napitku ili pretjerano toplom.

Ako se pitate odnosi li se ovo istraživanje na sve tople napitke, znanstvenici  to ne mogu tvrditi. Zasad se pokazalo da topao čaj nije najbolji izbor, a daljnja istraživanja  provjerit će što je s kavom i ostalim toplim napicima.

Stoga, drugi put kada pripremite čaj pričekajte koji trenutak da se malo ohladi pa teko onda uživajte u njemu. Jednjak će vam biti zahvalan.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video