Vijesti / Životni stil

KORAK PO KORAK

Možemo li zaista izgubiti kilograme hodanjem?

Možemo li zaista izgubiti kilograme hodanjem?
Ilustracija

Čak i kod ljudi koji uopće nisu sportski tipovi u proljeće se javi želja da se pokrenu, skinu pokoji kilogram i vrate u formu...

Ako ste u misiji skidanja kilograma, ali nemate dovoljno vremena ili kondicije za intenzivniji oblik tjelovježbe, hodanje je odlična početna točka. Uz brojne fitness aplikacije, nikada nije bilo lakše pokrenuti se.

Studija objavljena na portalu JAMA Internal Medicine pokazala je da će osobe koje svakodnevno, redovito hodati 30 minuta, izgubiti suvišne kilograme, no učinak hodanja ipak ovisi o brojnim faktorima.

'Intenzitet kojim hodate igra ključnu ulogu u sagorjevanju kalorija i poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja', objašnjava Denise Miklasz, certificirana osobna trenerica.

Ako hodate svojom uobičajenom brzinom, neće biti nekog pomaka.  

'Trebali biste u trening uključiti brzo hodanje u trajanju od 30 do 60 sekundi, na svakih tri do pet minuta, a potom 30 sekundi hodati sporo kako biste se odmorili', kaže Denise. Isto tako mogli biste prakticirati hodanje s utezima ili izabrati rutu po zahtjevnijem terenu, primjerice brdima - bilo što što će tijelu osigurati dodatni napor. 

Osim treninga vrlo je važno i što jedete, naglašava Denise. 

'U pravilu, ako želite izgubiti kilograme morate stvoriti deficit kalorija. Pola kilograma otprilike je ekvivalent 3500 kalorija, što znači da ako želite izgubiti pola kilograma morate otići 'u minus' 3500 kalorija - bilo da ćete ih istopiti bilo da ih nerćete unijeti u organizam. 

'Kombiniranje tjelovježbe s prehranom puno je učinkovitije i zdravije od samog vježbanja ili same dijete', kaže Miklasz.

Za kraj dodaje kako bi bilo jako dobro uz hodanje i zdravu prehranu dodati i trening snage - definirat će mišiće i potaknuti metabolizam.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video