Vijesti / Životni stil

PRIJE ILI KASNIJE?

Trudnoća u pedesetima: Je li zaista rizična koliko nas upozoravaju?

Trudnoća u pedesetima: Je li zaista rizična koliko nas upozoravaju?
Ilustracija

Žene sve češće rađaju u starijoj životnoj dobi, no je li kasna trudnoća zaista toliko opasna koliko govore?

Vremena se mijenjaju, a tako i ženine odluke kada je riječ o osnivanju obitelji. Nekada su već u ranim dvadesetima postajale majke i ulazile u brakove, no danas je to ipak nešto drugačije. 

Naime, karijera je mnogim ženama danas na prvom mjestu, a za osnivanje obitelji se odlučuju mnogo kasnije. Često se za trudnoću u kasnijoj životnoj dobi povezuju negativne zdravstvene konotacije, no novo istraživanje je pokazalo kako komplikacije i nisu toliko strašne koliko se o njima govori. 

Nedavno je istraživanje pokazalo kako je porod nakon 50. godine života, jednako siguran kao onaj u četrdesetima. Znanstvenici su pratiti rezultate skoro 250 000 poroda i njihovih mogućih komplikacija te prikazali kako zaista između četrdesetih i pedesetih zaista nema prevelikih razlika, iako, uspoređujući s ranijim godinama, one naravno postoje. 

Uz to, još je jedno ranije istraživanje pokazalo kako čak 85% žena u dobi od 35 do 39 godina uspijeva začeti unutar godine dana, a samo one između 27 i 34 godina imaju bolji postotak ostvarenja trudnoće - 86%.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video