Vijesti / Životni stil

BUDITE PAŽLJIVI

Osjećate se veliko: Možda zbog hrane koja stvara nadutost

Osjećate se veliko: Možda zbog hrane koja stvara nadutost
Ilustracija

Veliki trbuh možda znači da imate problema s određenim namirnicama, možete smanjiti unos i provjeriti radi li se o tome...

Puno ljudi izbjegava govoriti o ove dvije stvari: vjetrovi i nadutost. Većina nas pušta vjetrove od 12 do 25 puta dnevno. 'Imati savršeno ravan trbuh cijelo vrijeme nije normalno', kaže urednica Cynthia Sass iz časopisa Health, koja se bavi prehranom. 'Nakon što pojedete i popijete, hrana i tekućine zauzimaju prostor unutar vašeg želuca i crijeva, a to znači da će doći do proširenja', objašnjava dalje.

Hrana koja pojačava nadutost

Kelj, brokula i kupus su kupusnjače koje sadrži rafionzu - šećer koji ostaje neprobavljen sve dok bakterija u vašem crijevu ne fermentira, što stvara vjetrove i osjećaj nadutosti. Ali još uvijek nemojte izbjegavati ovo zdrav povrće. 'Dosljedno konzumiranje ove hrane bogate hranjivim tvarima, dovodi do jačeg i zdravijeg probavnog sustava koji je onda manje podložan nadutosti', kaže Sass.

Zato nastavite jesti zeleno povrće, ali držite svoje porcije pod kontrolom. 'Kuhanje bilo kojeg povrća omekšava vlakna, a pomoći će i odvojite vodu u kojoj se kuhalo. To neće eliminirati ili spriječiti nadutost, ali će biti lakše za probavljanje', kaže dalje.

Mliječni proizvodi

Ako se nakon nekoliko kriški sira ili zdjelice žitarica s mlijekom osjećate naduto, možda ste intelorantni na laktozu, što znači da vašem tijelu nedostaju potrebni enzimi za razgradnju laktoze (šećer koji se nalazi u mliječnim proizvodima). To može uzrokovati stvaranje plinova u probavnom traktu i izazvati nadutost.

Slana hrana

'Hrana s puno soli može potaknuti zadržavanje vode, zbog čega vam se tijelo može povećati', kaže Sass. Izbjegavanje soli nije tako jednostavno kao što se čini, nalazi se u prerađenoj hrani, ali i u kruhu, juhama i sl. Vrlo je važno izbjegavati takve namirnice, manje soliti hranu, ali i piti puno vode kako bi se tijelo očistilo.

Jabuke

Iako su jako dobre zdravlje, mogu izazvati nadutost. Mnogima smeta šećer iz voća. "Jedite ih u umjerenim količinama i uvijek odvojeno od obroka", objašnjava Sass. Voće koje također može stvoriti osjećaj nadutosti: kruške, breskve i šljive. 

Mahunarke

Ovo sigurno nije novost za vas, ali grah, leća, soja i grašak također spadaju u ovu skupinu namirnica. Sadrže vlakna i šećere koje tijelo teško apsorbira. Kombinirajte mahunarke s lako probavljivim namirnicama kao što su riža i kvinoja. Tijelo se s vremenom navikne na njih. 'Ako voće, povrće, orašaste plodove, cjelovite žitarice i grah jedite redovito neće vam toliko smetati kao kad ih jedite sporadično', dodaje Sass. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video