Vijesti / Životni stil

LJUBAV I STVARNOST

Sitne i nebitne: Laži koje je u redu izreći partneru

Sitne i nebitne: Laži koje je u redu izreći partneru
Ilustracija

Iskrenost i povjerenje su sigurno najvažniji temelji snažne veze. Ali ponekad svi kažu neku sitnu laž. Koja je razlika između 'bijele laži ' i neoprostive izdaje?

Stručnjaci otkrivaju koje laži ili neizricanje istine do kraja može olakšati vašu vezu, a ne narušiti odnos. Donosimo devet rečenica koje je u redu izreći i ne osjećati grižnju savjesti.

1. 'Bijela laž' oko nečeg kratkoročnog ili nebitnog

'Iskrenost je najbolja opcija, ali ako nekoga možete ne povrijediti s 'bijelom laži' u redu je biti ljubazan', objasnila je dr. Suzanne Degges-White sa Sveučilišta Northern Illinois za Cosmopolitan. Glavna stvar koju trebate zapamtiti je da 'razmotrite svoju motivaciju i što ako se otkrije istina'. U redu je reći partneru da je njegova stara odjeća bila slatka, ali mogao bi se uzrujati ako ste znali da njegova odjeća za intervju za posao nije bila dobra i bojali ste se to reći. 

2. Poštujte loš, ali stvarno sladak poklon

Kad netko učini nešto lijepo za vas, ali u velikoj mjeri promaši. Na početku veze to može biti učesta problem jer se još uvijek upoznajete. Hoćete li reći svom novom dečku da mrzite tu vrstu kave? 'Najbolje je reći nešto iskreno i autentično. 'Hvala ti što si mislio toliko na mene', kaže klinička psihologinja i bračna savjetnica dr. Randi Gunther. Naravno s vremenom ćete se bolje upoznati.

3. Biti ljubazan kod dosadnih situacija 

Povremeno u vezi trebate napraviti stvari koje vam nisu toliko drage, ali puno znače vašem partneru. Odlazak s njim u društvo koje vama nije toliko blisko, slušanje  njegovog omiljenog rođaka i sl. No otvoreno pokazati nezadovoljstvo i ljutnju zapravo nije dobar potez. 

'Ove 'jednokratne laži' su potpuno u redu za korištenje kada je vaš cilj napraviti najbolje od situacije koja to nije', kaže dr. Degges-White.

4. Skrivate nešto neugodno s početka vaše veze

'Dok ne upoznate nekoga dublje, morate se ponašati zaštitnički jer ne znate kako će osoba reagirati i hoćete li ju povrijediti', objašnjava dr. Gunther. Trebate biti otvoreni jer ako imate normalnog partnera onda će to prihvatiti. Nemojte biti zabrinuti oko nečega što ne možete kontrolirati.

5. Niste mu rekli da ste sanjali seks s bivšim

'Riječi mogu iscjeliti ili uništiti, razmisliti o učinku koji bi mogle imati na drugu osobu prije nego što ih izrazite. Tu je zlatno pravilo vrlo korisno: 'Želite li da vam netko kaže nešto takvo?', objašnjava dr. Gunther.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video