Vijesti / Životni stil

POVRATAK IZVORNOM PUTEM PRIRODE

Proljeće - idealno vrijeme za detoksikaciju organizma

Proljeće - idealno vrijeme za detoksikaciju organizma
Kiwi kozmetika

Svi mi imamo pravo biti sretni, svi mi imamo pravo živjeti veličanstveni život upravo onako kako želimo, no često nam to ne polazi za rukom jer smo se duboko zakopali u negativne mentalne koncepte i emocije.

Bez obzira koliko smo svjesni svog zdravlja i općeg stanja našeg organizma, naša tijela su stalno izložena zagađenjima. Ubrzani tempo života, stres, zagađenje iz okoliša i toksini iz hrane opterećuju naš organizam. Najočitiji dokaz  koliko su naši organizmi preopterećeni je sve veći porast broja ljudi sa različitim oboljenjima.

U današnje doba kad je medicina toliko napredovala porazno je što broj oboljelih od malignih te kradiovaskularnih bolesti u stalnom porastu. Nažalost upravo su naše navike uzrokovale porast broja oboljelih od ovih često fatalnih bolesti. Nikako ne smijemo zaboraviti i svoje mentalno i emocionalno zdravlje.

Jesmo li uistinu zadovoljni svojim životom? Koliko je bitna detoksikacija fizičkog tijela toliko je bitna i ona mentalno-emocionalna za naše psihičko zdravlje. 

U idelanom slučaju tijelo svojim savršenim vlastitim mehanizmima 'čišćenja' održava stanje homeostaze, a homeostaza bi trebala biti blago alkalna. 

Normalnim metaboličkim procesima koji se odvijaju u svakoj stanici našeg tijela nastaje metabolički otpad. Metabolički otpad se izlučuje putem limfe, pluća, jetre, bubrega i crijeva  no kad je organizam preopterećen otpad se počinje taložiti stvarajući začarani krug iz kojeg naše tijelo više ne može izaći. Zbog konstantnog preopterećenja organizma raznim štetnim tvarima kako u prehrani,okolišu, kozmetičkim proizvodima, proizvodima iz svakodnevne upotrebe te zagađenjima iz zraka u organizmu se stvara acidoza odnosno povećana kiselost organizma i hipoksija (nedostatak kisika).

Ova dva stanja su uzrok mnogim oboljenjima od kojih u današnje vrijeme pati sve veći broj ljudi: gastritis, kožne bolesti, artritis, alergije, oslabljeni imunitet - povećana sklonost infekcijama, gljivičnim i drugim oboljenjima. 

U današnje vrijeme teško možemo izbjeći stres na poslu, brzi tempo života ili zagađenja, ali ono što svakako možemo je jednom do dva puta godišnje posvetiti vrijeme sebi i svom organizmu te ga pročistiti  od toksina i biti svjesniji sebe, svog zdravlja i potreba.

Što je detoksikacija? Kako se provodi? 

Detoksikacija je cjelovito čišćenje organizma kako bi se uspostavila ravnoteža između tijela i duha. Poslovica koja kaže 'U zdravom tijelu zdrav duh' - itekako imam smisla, ali je potrebno raditi na svim razinama. Pa krenimo zato redom, od tijela pa nadalje. 
Idealno trajanje detoksikacije je 21 dan. Osnovno načelo je smanjenje kiselosti u tijelu, povećanje alkalnosti, oksigenacija tkiva, hidratacija i izdvajanje toksina iz tijela. 

Idealno bi bilo tijelo lagano pripremiti na detoksikaciju te postupno početi sa izvođenjem iste.

Priprema se sastoji od smanjena količine krute hrane te uvođenje biljnih čajeva (korijen čička, kopriva, korijen maslačka…) u svakodnevnicu. Detoksikacija bi trebala biti individualno prilagođena osobi s obzirom na životne navike, posao i životne okolnosti. 

Prehrana

Promjena prehrambenih navika rasterećuje probavni sustav te mu na taj način omogućuje da više energije utroši na eliminaciju toksina. 

Tijekom detoksikacije je preporučljivo konzumirati tekuću, polu tekuću ili kašastu hranu, a krutu hranu na 7 dana potpuno izbaciti iz jelovnika.  

Svakodnevno se konzumira juha, voćni te povrtni sokovi, kašice od voća i povrća te u nekim slučajevima cjelovite žitarice i kaše od cjelovitih žitarica.  

Pije se najmanje 3 litre vode na dan kako bi se ubrzalo ispiranje toksina iz organizma.

Jelovnik i detaljan plan prehrane se izrađuje prema individualnim potrebama s obzirom na trenutno stanje organizma, načina života i obaveze. Tijekom intenzivnog razdoblja detoksikacije u kojem je uzimanje krute hrane svedeno na minimum (7 dana) savjetuje se da se smanje dnevne aktivnosti. 

U prehranu uvodimo čajeve: kopriva, čičak, maslačak, zeleni. Oralno se još mogu koristiti zelena glina, melati, hidrolati.. Preporuka je dan započeti mućkanjem ulja u ustima (oil pulling): sezamovo ulje, kokosovo ulje….

Koža

Koža površinom naš najveći veoma je važan upravo za eliminaciju toksina, a isto tako i često zaboravljamo da je upravo koža najviše izložena toksinima iz okoline.

Svakako je preporučljivo smanjiti korištenje sintetskih proizvoda u njezi kože. Kao što sam već napomenula koža igra važnu ulogu u izdvajanju toksina iz organizma pa je za vrijeme detoksikacije organizma bitno obratiti pažnju da koža bude čista i pore otvorene kako bi se olakšao proces eliminacije.

Preporučljivo je raditi suho četkanje - uklanja mrtve stanice, potiče cirkulaciju i prokrvljenost. Suho četkanje se izvodi od pete prema glavi kružnim pokretima. Bilo bi dobro da četka bude od prirodnih materijala. 

Piling - još jedan izvrstan način za uklanjanje površinskog sloja mrtvih stanica te pokretanja cirkulacije i limfe, u piling se mogu dodati eterična ulja koja će dodatno potaknuti procese eliminacije toksina…

Kupke - izvrstan način za otvaranje pora i poticanja znojenja te eliminacije toksina. Kupke se rade na ugodnoj temperaturi od 37˚, u kupke također možemo dodati morsku sol, himalajsku sol, glinu, eterična ulja kako bi potpomogli proces izdvajanja toksina.

Sauna - kao što znamo sauna potiče znojenje te je sauna idealna upravo za eliminaciju toksina. A prema mirisu i konzistenciji znoja možemo vidjeti stanje zatrovanosti organizma. Bijeli, ljepljivi znoj kiselkastog mirisa obično ukazuje na veću količinu toksina. 

Detoks maska/blato - izrađuju se na bazi gline sa dodatkom eteričnih ulja, opet je glavni cilj postići izvlačenje i eliminaciju toksina iz tijela, s tim da blata i gline dodatno hrane kožu mineralima te drugim vrijednim mikro i makro elementima. 

Disanje

Disanje ima veoma važnu ulogu u otklanjanju toksina iz našeg organizma te je izrazito važno obratiti pažnju na disanje i naučiti pravilno disati. Osim toga disanje je izrazito bitno za uspostavljanje psihofizičke ravnoteže. Kod disanja učimo kako upotrijebiti dijafragmu, osvještavamo i učimo duboko (trbušno) disanje. Pravilno disanje dovodi u naš organizma više kisika a to povećava oksigenaciju i bržu izmjenu tvari te i izdvajanje metaboličkog otpada. Koristimo čajeve te eterična ulja koja potpomažu eliminaciju toksina putem pluća. 

Masaža

Tijekom detoksikacije svakako je preporučljivo raditi samomasažu te aromaterapijske masaže. Masaže opuštaju, održavaju elastičnost i tonus kože,potiče se cirkulacija limfe i time opet izdvajanje toksina. Uz to u masažama se upotrebljavaju eterična ulja koja djeluju kako na pokretanje limne cirkulacije, diureze, tako djeluju i na mentalno-emocionalno razini potičući duboku relaksaciju i zadovoljstvo.

Čišćenje mentalno-emocionalnog tijela

Osvještavanje i čišćenje negativnih mentalnih koncepata te nakupljenih emocija svakako čini važan dio detoksikacije. U tu svrhu se služimo meditacijom, afirmacijama, njegovanjem tišine. Osvještavamo svoje blagoslove, učimo se zahvalnosti, kreiranju pozitivnih i zdravih mentalnih koncepata te emocija. 

Cilj detoksikacije je podizanje kvalitete našeg života. Nakon detoksikacije osjećamo se zdravije, slobodnije, svježe i obnovljeno.

Prava detoksikacija predstavlja doslovno resetiranje našeg organizma i psihe kako bi mogli lakše i ljepše ploviti kroz život i u zdravlju s lakoćom ostvariti sve što poželimo.

I za kraj priča koju pričam svojim dragim klijentima kako bi im skrenula pažnju na važnost zdrave prehrane. Mobitel kad napunite strujom je pun, nije umoran i dobro Vas služi. U vozilo kad natočite gorivo ono vas vozi i nije umorno.

Kako se vi osjećate kad se najedete? Hrana nam treba dati snagu, hrana nas treba osvježiti, probuditi i napuniti. A isto bi trebalo biti i s našim mislima i emocijama.

Volite li sebe? Jeste li sretni? Radujete se svakom jutru? I najvažnije jeste li iskreni prema sebi ili bježite od samoga sebe? Svi mi imamo pravo biti sretni, svi mi imamo pravo živjeti veličanstveni život upravo onako kako želimo, no često nam to ne polazi za rukom jer smo se duboko zakopali u negativne mentalne koncepte i emocije.

Slobodni smo učiniti što želimo pa zato uživajte u kreiranju svog života. I zapamtite 'Traži i bit će ti dano.'

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video