Vijesti / Životni stil

GINEKOLOŠKI PROBLEMI

Deset zdravstvenih problema koje mogu imati sve žene i kako ih izliječiti

Deset zdravstvenih problema koje mogu imati sve žene i kako ih izliječiti
Ilustracija

Iako su danas u porastu mnoge vrsta raka i druge bolesti, puno žena izbjegava posjet liječniku i ignorira simptome...

Gotovo 3 od 4 mlade žene izbjegavaju posjetiti ginekologa kada je to potrebno jer im je neugodno. Dame, ako ovo čitate, molimo vas da se brinete za svoje zdravlje i reproduktivne organe. Vrlo je važno redovito posjećivati ginekologa, a svaka žena bi trebala jednom godišnje obaviti pregled. Na što trebate obratiti pozornost i kada obavezno otići kod liječnika: 

1. Krvarenje izvan ciklusa

Lagano krvarenje izvan menstrualnog ciklusa. Uzrok mogu biti ciste na jajnicima, neredovito uzimanje kontracepcijskih pilula ili čak i stres. Vrlo je važno voditi brigu o sebi u stresnim razdobljima života. Činite stvari kao što su topla kupka, masaža i zapamtite da je vaše zdravlje najvažnije. Ako se ne radi o stresu, razmislite što bi moglo utjecati na vaše hormone i razgovarajte s ginekologom.

2. Vaginitis ili upala rodnice

Vaginitis je vrsta upale koja može uzrokovati svrbež, miris, iscjedak, bol i crvenilo. Može biti zarazne i nezarazne prirode, a to je jedan od najčešćih ginekoloških problema. O kojoj se upali radi često ovsi o dobi žene. Tamponi, sapuni i lubrikanti mogu uzrokovati neinfektivnu upalu rodnice. Stoga pazite i koristite prirodne i bez mirisa proizvode te se pažljivo isperite vodom. Ako mislite da je uzrok zarazne prirode obavezno posjetite svog liječnika.

3. Nelagoda izazvana suhoćom rodnice

Svaka žena koja je imala ovaj problem zna koliko je to neugodno. Uzrok može biti hormonska neravnoteža, vjerojatno zbog menopauze, porođaja ili dojenja. Srećom, postoji jednostavno rješenje. Prirodni lubrikanti mogu se koristiti za smanjenje suhoće, samo prvo provjerite sastojke.

4. Rizik od cista

Ciste su vrlo česta pojava. Većina cisti je dobroćudna, ali mogu izazvati komplikacije. Postoje funkcionalne i nefunkcionalne ciste. Funkcionalne (vodene) ciste uzrokovane su poremećajem u funkciji jajnika, a nefunkcionalne nastaju zbog endometrioze. Najčešći simptom je bol koju možete osjećati kao blagi pritisak pa sve do oštre boli, ali i bol kod spolnog odnosa, pormećaji ciklusa, češće mokrenje i sl. Tople kupke od 15 minuta mogu pomoći, ali je i vrlo važno javiti se svom ginekologu.

5. Opasnost od uskog i sintetičkog donjeg rublja

Svi znamo da su svilene gaćice predivne, ali nošenje uskog donjeg rublja može uzrokovati trenje i toplinu koja pogoduje rastu bakterija i time uzrokovati infekciju. Zato zapamtite kad sljedeći put vidite slatki par gaćica u trgovačkom centru - vaše zdravlje je važnije od ljepote. Uvijek provjerite od koje je tkanine napravljeno donje rublje, pamučno rublje je najzdravije. Svi vaši problemi mogli bi započeti zbog loše kvalitete sintetičkog donjeg rublja.

6. Problemi zbog pretjeranog pranja

Naravno da svaka žena želi biti svježa i čista u vaginalnom dijelu tijela. Prokomjerno pranje i čišćenje te neprirodne kemikalije mogu naškoditi bakterijskoj ravnoteži vaše vagine i uzrokovati infekciju. Proizvode s voćnim mirisima vratite nazad na policu i krenite premaprirodnim sapunima bez mirisa koji su posebno napravljeni za intimnu higijenu.

7. Loš vaginalni mirisi

Isitna je da zbog onog što jedete, vaše tijelo ima različite mirise i pod utjecajem je onoga što jedete. Niste 'ludi' ako pomislite da mirišete na ananas ili cimet jer različita hrana svakako može izazvati kiseli miris. 

8. Opasnost od spolno prenosivih bolesti i infekcija

U svijetu više od milijun ljudi svakodnevno oboli od spolnih bolesti, stoga je važno ozbiljno shvatiti ovaj problem i paziti na zaštitu tijekom spolnih odnosa. Mnoge infekcije ostaju nezapažene jer nemaju posebne simptome. Druge imaju simptome poput svrbeža, bradavica ili peckanja tijekom mokrenja. Zato je vrlo važno javiti se liječniku ako vam se nešto učini sumnjivo.

9. Problemi zbog uraslih dlačica

U mnogim kulturama dlačice se skidaju s intimnih dijelova tijela, ali čupanje dlačica i brijanje mogu uzrokovati urastanje dlačica. Najbolji način rješavanja uraslih dlačica je da ju odmah ukonite. Redovite tople kupke uz nježno trljanje krpom tog područja uklonit će mrtve stanice kože i osigurati lakše izrastanje dlačica.

10. Rizik od vulvodinije (bol u rodnici i vagini)

Ovo je stanje kronične boli ili dugotrajne neugode u području oko otvora vagine. Uzrok mogu biti česte vaginalne infekcije, alergije ili preosjetljivost, ozljeda živaca oko stidnice, a kod svake žene bol je drukčija. Iako nema lijeka, svakako se obratite liječniku jer se simptomi mogu ublažiti pomoću lijekova. Tople kupke s gorkom soli također mogu ublažiti simptome.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video