Vijesti / Životni stil

SMIJEH JE LIJEK

Žensko društvo i tračanje dvaput tjedno čine vas sretnijima?

Žensko društvo i tračanje dvaput tjedno čine vas sretnijima?
Ilustracija

Žene sada imaju savršen izgovor za izlazak s 'djevojkama'. Prema novoj studiji trebale bi se često družiti sa svojim prijateljicama...

Istraživanje koje su napravili znanstvenici sa Sveučilišta Oxford otkrilo je što žene trebaju raditi kako bi osjećale sreću u svim aspektima života. Saznali su da bi trebale ići dvaput tjedno van sa svojim prijateljicama.

Psiholog Robin Dunbar, voditelj studije u intervjuu za 'The Vancouver Sun' objasnio je da se ženama znatno popravlja zdravlje i blagostanje kada se nalaze s najboljim prijateljicama dvaput tjedno i rade 'svoje stvari'. Prema studiji te stvari su: odlazak na piće, ogovaraju i razgovor o zajedničkim temama. Zbog čega se smiju, piju i druže.

Učinak na zdravlje je: brži oprovak od bolesti, jači imunološki sustav, smanjenje tjeskobe i općenito bolje stanje. 

Smijeh je najbolji lijek

Znastvenici su otkrili da samo 2 od 5 žena izlaze van jednom tjedno s prijateljicama ili čak manje jer se moraju brinuti za obitelj. Žene najbolje komuniciraju kroz šaljive komentare, priče koje ih nasmijavaju, ali veličina grupe je također vrlo važna.

Smijeh u malim skupinama je vrlo vjerojatan, ali kada je grupa veća od  pet ljudi, smiješne situacije koje stvaraju potrebne endorfine za sreću i dobrobit su manje vjerojatne. Zbog toga se preporuča sastati u grupi od najviše četiri prijatelja.

"Istraživanje pokazuje da žene, vjerojatno više nego muškarci, trebaju ove veze. Kako bi im se povećale razine hormona serotonina i oksitocina", objašnjava dr. Alisa Ruby Bash. Istraživanje sa Sveučilišta Stanford potvrdilo je ovu tezu, kao i istraživanje sa UCLA.

'Održavanje tih veza postaje još važnije kako starimo. Postajemo zaposleniji, s više odgovornosti', kaže kaže dr. Bash. 'Čini se da se osjećamo zadovoljno i potvrđeno kada se družimo s prijateljima i možemo biti potpuno svoji, bez vanjskih pritisaka', dodaje dalje.

Žene imaju vrlo stresne živote i ponekad se osjećaju krivima zbog toga što ostavljaju obitelj kod kuće. Stvarnost je puno bolja ako imaju vremena za sebe. Ne radi se samo o izlasku na piće nego više o izlasku iz svakodnevne rutine, opuštanju i fizičkom susretu s bliskim prijateljima.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video