Vijesti / Životni stil

SAMO NJEŽNO

Dan poslije: Lagane vježbe protiv mamurluka

Dan poslije: Lagane vježbe protiv mamurluka
Ilustracija

Svi smo čuli za liječenje mamurluka metodom 'iznojavanja', no je li zaista dobro upustiti se u intenzivan trening nakon lude noći pune alkohola?

Izgleda da ipak nije. 'Izbjegavajte intezivne treninge i tjelesni napor dok ste mamurni. Hidracija je presudna za oporavak od alkohola, ali intenzivna tjelovježba to nije. Štoviše, može uzrokovati više štete, nego koristi jer je tijelo već dehidrirano, a znojenjem bi dodatno izgubilo vodu i elektrolite', objašnjava Dr. Lynn O'Connor.

No, to ne znači da trebate ostati u krevetu cijeli dan. Vježbe istezanja, duga šetnja i lagani jogging su dobrodošli jer imaju izrazito detoksikacijski učinak, a dok ih izvodimo ne gubimo previše tekućine.

1. Poza djeteta

Kako izvesti: Kleknite pa sjednite na potkoljenice. Izravnajte kičmu, uvucite trbuh, ruke ispružite iznad glave, istegnite se i spustite se u pretklon tako da vam čelo dodiruje prostirku. Ruke potom stavite uz tijelo i opustite se. Duboko dišite i osjećajte kako vam se svakim udahom stvara prostori između kralježaka i šire rebra. Ostanite tako minutu - dvije.

Učinak: Ova asana odlična je za poticanje metabolizma i probave jer u njoj disanjem masiramo unutarnje organe abdomena. Znamo da alkohol može izazvati mučninu i probavne probleme pa je stoga ova poza odlična za liječenje istih. 

2. Sjedeći twist

Kako izvesti: Sjednite na prostirku i ispružite noge. Sjedne kosti trebaju biti na prostirci, a bedra zarotirana unutra. Izravnajte kralježnicu i pošaljite ramena daleko od ušiju. Lijevu nogu savinite, a desnu prebacite preko nje. Laktom lijeve ruke 'zakačite se' za desno koljeno, a desnu ruku pošaljite iza leđa i položite na prostirku.

Kralježnica je ravna, trbuh uvučen kako bi se još više ušlo u rotaciju. Pogled je udesno. Dišite duboko i osjećajte kako se svakim udisajem širi prostor između organa i mešu kralješcima, a svakim izidsajem otiđite dublje u twist. Ostanite  u tom položaju nekoliko udisaja i izdisaja pa zamijenite nogu i isto napravite u drugu stranu. 

Učinak: Rotacije pomažu kod probavnih problema jer masiraju crijeva  i probavne organe. 

- Ova poza stimulira probavne organe, bubrege i jetra te potiče izbacivanje toksina iz tijela. Također masira mišiće duboko u tijelu i opskrbljuje organizam kisikom koji nam je, kao i voda, prijeko potreban kada smo mamurni - kaže dr. O'Connor.

3. Desetominutna šetnja

Izađite na svjež zrak i žustro prošetajte desetak minuta kako biste opskrbili tijelo kisikom. Napravite krug oko kvarta ili otiđite do dućana. Glavno je da ste na zraku i da se krećete. 

Učinak: Ova kratka šetnja pomaže potaknuti cirkulaciju i aktivirati lučenje endorfina koji će nam pomoći da se bolje osjećamo. S obzirom da je riječ o tek desetakminuta hodanja, neće doći do pojačanog znojenja i dodatnog gubljenja tekućine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video