Vijesti / Životni stil

DRUGI MOZAK

Znate li da crijeva imaju veliki utjecaj na mentalno zdravlje?

Znate li da crijeva imaju veliki utjecaj na mentalno zdravlje?
Ilustracija

Tko bi rekao, ali crijeva su ona koja 'iza kulisa' potežu konce i dirigiraju našim raspoloženje pa i životom općenito...

Studija objavljena u znanstvenom časopisu Nature Microbiology pokazala je da stanje crijeva uvelike određuje naše mentalno zdravlje, odnosno povezano je s pojavom depresije.

Znanstvenici su analizirali mikrobiom 1000 osoba kojma je dijagnosticirana depresija.Otkrili su da je u njihovim crijevima manje dobrih bakterija, no što ih je u crijevima osoba koje nemaju depresiju.

'Ovo je prvi put da smo dobili jasnu poveznicu između depresije i mikrobioma i pomoći će nam u liječenju depresije. Prva opcija su probiotici nove generacije. zaista mislim da je ubudućnost u koktelima bakterija iz ljudskih crijeva', objašnjava autor studije Jeroen Raes. 

Ovo je samo još jedan razlog više da pazimo na crijeva. Donedavna nismo bili ni svjesni koliki utjecaj imaju na imunitet i sveukupno zdravlje, a danas ih nazivamo drugim mozgom.

Mikrobiom u crijevima ključan je za mnoge tjelesne fuknckije, a prema najnovijoj studiji i za mentalno zdravlje. Stoga, pametno birajte što jedete.

Izbjegavajte procesuiranu hranu i šećere, kuhajte temeljce od kostiju koji su melem za crijeva, jedite namirnice bogate vlaknima, pijte puno vode i krećite se kako bi probava bila što redovitija.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!