Vijesti / Životni stil

POVRATAK IZVORNOM PUTEM PRIRODE

Napravi sam deo melem!

Napravi sam deo melem!
Kiwi kozmetika

Svi smo svjesni da ne možemo pobjeći od korištenja dezodoransa ako želim ukloniti loš miris svog tijela. No naravno postoje i prirodne alternative.

Zašto odabrati prirodni dezodorans?

Osobnu higijenu ne mogu zamisliti bez dezodoransa. Jedan od najšire korištenih proizvoda je dezodorans antiperspirant koji pomaže u regulaciji znojenja ispod pazuha i prikriva neugodne mirise usporavanjem rasta bakterija.

Dva najveća problema vezana za ovakve dezodoranse su aluminij i paraben, koji su njegovi sastojci. Sporno je to što je aluminij neurotoksičan, a povezan je s neurološkim poremećajima poput Alzheimerove bolesti. S obzirom da se nanosi ispod pazuha, na mjesto blizu kojeg su limfni čvorovi i dojke, smatra se kako je on u kombinaciji s drugim sastojcima, poput parabena, povezan s razvijanjem raka dojke.

Mnogi stručnjaci smatraju kako apsorbirani aluminij uzrokuje promjene u receptorima estrogena koji imaju bitnu ulogu u zdravlju tkiva grudi i tako dovode do lakšeg razvoja raka dojke.

Svi smo svjesni da ne možemo pobjeći od korištenja dezodoransa ako želim ukloniti loš miris svog tijela. No naravno postoje i prirodne alternative. Uz par jednostavnih sastojaka možeš složiti odličan efikasni dezodorans bez štetnih kemijskih spojeva. 

Koji sastojci su ti potrebni?

Kakao maslac, kokosovo ulje, pčelinji vosak, shea maslac, aru prah ili pak kukuruzni škrob i alun prah (stipsa/mineralni kamen) ili pak soda bikarbona ako nemaš preosjetljivu kožu te neko fino eterično ulje.

*napomena: Soda bikarbona kod određenih osoba može izazvati iritacije: crvenilo kože pazuha, otečene limfne čvorove.

Osobno ju ne volim koristit jer sam jedna od preosjetljivih na sodu bikarbonu te upotrebljavam radije alun prah. Svi recepti diljem interneta uključuju sodu bikarbonu i ona je odlično sredstvo za sprečavanje neugodnih mirisa, ali mislim da je nužno pisati i o ovim mogućim neželjenim nuspojavama.

Isto tako ako stavljaš sodu molim te obrati pažnju i kupi onu bez aluminija. Da nažalost se i u sodi ponekad može naći aluminij. 

Sastojci:

15 grama pčelinjeg ili nekog drugog biljnog  voska
15 grama shea maslaca
15 grama kakao maslaca
15 grama kokosovog ulja 
10 grama aru praha (kukuruzni škrob) 
5 grama alun praha ili sode bikarbone
15 kapi eteričnog ulja (čajevac, lavanda, eukaliptus globulus, grejp, vetiver, patchouli, mandarina, slatka naranča, palmarosa) 

Postupak:

Pripremi posudu za vodenu kupelj. U staklenoj manjoj posudi koju ćeš uroniti u vodu pomiješaj vosak, shea i kakao maslac, te dodaj kokosovo ulje, aru prah i stipsu. 

Staklenu posudu uroni u vodenu kupelj, miješaj dok se svi sastojci ne otope. 

Pripremi i dezinficiraj ambalažu u koju ćeš staviti dezodorans (najbolje staklenke). 

Kad su svi sastojci otopljeni, dobro ih promiješaj te dodaj svoju kombinaciju eteričnih ulja. 

Dok je još tekuće ulij u pripremljene posudice, pusti da se dokraja ohladi na sobnoj temperaturi te ih tada možeš zatvoriti poklopcem. 

Ovakakv dezodorans bit će dobar 6 mjeseci, može stajati na sobnoj temperaturi.88cdbeded7ed1ca8ae0b32ce441f19d5.jpg?v=1

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video