Vijesti / Životni stil

ISTRAŽIVANJE

Čudesno žensko tijelo: Teže je roditi nego trčati maraton

Čudesno žensko tijelo: Teže je roditi nego trčati maraton
Ilustracija

Ako ste se teško oporavili od porođaja, postoji razlog zašto...

Ako ste već rodili, a razmišljate o tome da se počnete pripremati za trčanje martona, istraživanje pokazuje da vam to neće biti veliki problem. Istraživači sa Sveučilišta Michigan otkrili su da je porođaj za tijelo teži od trčanja maratona i da mame mogu podnijeti ozljede kao vrhuski atletičari.

'Porođaj je nedvojbeno jedan od najdramatičnijih događaja za ljudsko tijelo', objavili su znanstvenici u svom istraživanju. Kako bi to dokazali koristili su magnetsku rezonanciju te usporedili sportske i ozljede s porođaja. Nevjerojatno, ali otkrili su da je četvrtina žena imala frakture kao trkači na duge staze i sportaši ekstremnih sportova. Skoro polovica je imala ozljede mišića zdjelice, a dvije trećine žena pretrpjele su jaka naprezanje mišića.

No znanstvenici upozoravaju da je 15 posto svih žena doživjelo neku vrstu ozljede tijekom porođaja. 'Žene koje imaju ozljede zdjelice često se osjećaju kao da nešto nije u redu, ali ne razumiju zašto ne mogu dobiti odgovore od liječnika. Žene imaju probleme s mokraćnim mjehurom, a u nekim slučajevima i ispadanje (spuštanje) urogenitalnih organa ako mišići zdjelice ne funkcioniraju dovoljno dobro', objasnila je znanstvenica Janis Miller za Parents.

Nada se da će ovo istraživanje pomoći liječnicima da ne djeluju samo na jedan način kada se radi o oporavku od porođaja jer mnoge žene trebaju više od preporučenim šest tjedana za oporavak. Ako ste tek dobili bebu, a u bolovima ste ili osjećate kako nešto nije u redu, razgovarajte sa svojim liječnikom.

'Mi ne kažemo da svaka žena koja rodi treba magnetsku rezonanciju ili da žene ne bi trebale raditi Kegelove vježbe. Ključna stvar je da žene trebaju posjetiti liječnika ako se ne oporavljaju dobro, imaju neugodne simptome ili ako ne mogu raditi Kegeleove vježbe', upozorava Miller.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video