Vijesti / Životni stil

ZDRAVI I LIJEPI

Imate slabe nokte koji se listaju? Znamo kako ih ojačati

Imate slabe nokte koji se listaju? Znamo kako ih ojačati
Ilustracija

Bujna kosa, blistava koža i jaki nokti - sve su to pokazatelji zdravlja, a time i simboli ljepote, nerijetko predmet zavisti...

Genetika i dob igraju određenu ulogu, no nisu jedini faktor koji određuje izgled kose, kože i noktiju. Suha koža, beživotna kosa i lomljivi nokti ukazuju na to da tijelu nedostaje određenih hranjivih tvari. Ponekad mogu biti i simptom ozbiljnijih zdravstvenih problema. S promjenom prehrambenih navika i primjenom nekoliko beauty trikova koža, kosa i nokti mogu zablistati. 

Prehrana

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

'Količina vitamina, minerala i aminokiselina u tijelu određuje izgled i stanje noktiju. Nokte najvećim dijelom čine proteini i kako biste ih ojačali, ključno je unositi kroz hranu', objašnjava dermatolog Joshua Zeichner iz bolnice Mount Sinai u New Yorku.

Najbolji izvor proteina su meso, pivo i grahorice. Osim proteina, za jačanje noktiju i kose te zdravlje kože važni su vitamini skupine B, vitamin E, antioksidansi i esencijalne masne kiseline. Unijet ćete ih kroz konzumiranje masne ribe, sjemenki suncokreta, orašastih plodova, bobičastog voća, crvenog i narančastog voća, povrća te vode. 

Kod noktiju treba pripaziti na još nekoliko stvari: 

Manikura

Svatko bi trebao imati njegovane nokte, no to ne znači neprestano nošenje umjetnih noktiju. Ljepila i gelovi koji se stavljaju na nokte, mogu ih oštetiti i oslabjeti. "Trebalo bi ponekad ostaviti nokte da dišu, odnosno ništa ne stavljati na njih", savjetuje Debra Jaliman, dermatologinja iz New Yorka. Redovita manikura je poželjna, ali ne preporučuju se česti invazivni zahvati. 

Kreme

Redovito koristite bogatu kremu za ruke i zanoktice, osobito zimi kada hladnoća i grijanje zajedno mogu napraviti veliku štetu noktima.  Na zankoticama su vrlo učinkovita i ulja, a najbolje ih je umasirati prije spavanja. Ako ne želite kupovati ulja koja su specijalno napravljena  za zanoktice, pomoći će i maslinovo ili bademovo. 

Rukavice

Pri pranju posuđa ili čišćenju doma koristite rukavice kako ne biste bez potrebe izlagali kožu i nokte kemikalijama.

Nokti nisu alat

Možda su nekada bili, no evolucija je učinila da nokti postanu ukras. Ne koristite ih za otvaranje ili čeprkanje. 

Loše navike

Grickanje noktiju i zanoktica osim što je loša navika, može biti i pogubno za zdravlje. Ranice koje se pritom stvaraju otvorena su vrata virusima, bakterijama i gljivicama. Osim što neki od njih mogu usporiti rast noktiju pa čak i izazvati njihovo otpadanje, mogu uzrokovati i kompliciranije zdravstvene probleme. 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!