Vijesti / Životni stil

PODMUKLA BOLEST

Virus koji uzrokuje herpes možda je odgovoran i za pojavu shizofrenije

Virus koji uzrokuje herpes možda je odgovoran i za pojavu shizofrenije
Ilustracija

'Otkrili smo da osobe sa shizofrenijom imaju neuobičajenu reakciju na Epstein-Barr virus', kažu autori studije...

Shizofrenija je teško psihičko stanje koje karakteriziraju deluzije, neuobičajeno ponašanje, nemogućnost razlikovanja stvarnosti od nerealnih iskustava, a procjenjuje se da od nje u svijetu pati 21 milijun ljudi. 

Najnovija studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Schizophrenia Bulletin, pokazala je da postoji poveznica između shizofrenije i Epstein-Barrovog virusa koji uzrokuje virus herpesa i mononukleozu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U istraživanju su sudjelovale 743 osobe, od kojih 432 pate od shizofrenije, a 311 ih nema psihičkih problema (to je bila kontrolna grupa). Voditelj istraživanja dr. Robert Yolken i njegovi suradnici usporedili su broj antitijela na Epstein-Barr virus kod osoba koje boluju od shizofrenije i onih koje ne boluju. 

Pokazalo se da osobe koje imaju shizofreniju imaju od 1.7 do 2.3 puta više antitijela na Epstein-Barr virus. Ispitanici sa shizofrenijom nisu imali povišenu razinu antitijela na ostale tipove infekcije poput virusa koji uzrokuje vodene kozice ili virusa koji uzrokuje herpes simplex tipa 1 (koji se prenosi slinom)..

'Otkrili smo da osobe sa shizofrenijom imaju neuobičajenu reakciju na Epstein-Barr virus. Ovo ukazuje na to da prevencija i rano tretiranje Epstein-Barr virusa, možda može spriječiti pojavu teške psihičke bolesti poput shizofrenije, ali i poboljšati njezino liječenje, kod osoba koje su oboljele', poručuje dr. Robert Yolken. 

Epstein-Barrov virus se prenosi slinom, a povezuje ga se i s autoimunim bolestima poput lupusa, multiple skleroze, rerumatoidnog artritisa i celijaklije.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!