Vijesti / Životni stil

DEHIDRACIJA

Budite se suhih ustiju i umorni? Evo što vam tijelo želi reći

Budite se suhih ustiju i umorni? Evo što vam tijelo želi reći
Ilustracija

Buđenje ujutro sa suhim ustima i osjećajem opće slabosti često ukazuje na dehidraciju...

Ako se to često događa, a nema veza s mamurlukom, moguće je par drugih medicinskih razloga. Kada se probudite dehidrirani, vaše tijelo može vam dati naznake onoga što se zapravo događa ispod površine.

Tijelo nije namijenjeno da dehidrira prirodno preko noći. Znanstvenici su 2010. otkrili da unutarnji sat tijela, ili cirkadijalni ritam, kontrolira količinu vode koju gubite, pazeći da tijelo ostane hidratizirano dok spavate. Međutim, kod nekih od nas kontrolirana hidratacija može se poremetiti. Krivci mogu biti hormoni, stil spavanja, način života ili bolesti, ali buđenje bez dovoljno hidratacije u vašem tijelu je problem koji treba popraviti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim suhih usta, može doći do vrtoglavice i zbunjenosti, a istraživanje iz 2018. pokazalo je da čak i lagana dehidracija može utjecati na vašu koncentraciju. Ako se probudite dehidrirani, evo nekih potencijalnih razloga zašto.

1. Gubite tekućinu tijekom noći

Vaš stil spavanja može utjecati na dehidraciju preko noći. Čak i ako noć počnete dobro hidratizirani, izgubit ćete neke tjelesne tekućine samim disanjem dok spavate. Međutim, neke metode disanja više utječu na dehidraciju. Ovo je osobito istinito ako dišete kroz usta, hrčete ili imate apneju u snu. Ako dišete kroz nos dok spavate, nećete izgubiti toliko vode.

2. Spavaća soba je pretopla

Iako možda volite spavati u 'pećnici', to će vjerojatno dovesti do dehidracije ujutro. Previše suha ili topla spavaća soba može dovesti do dodatnog gubitka tekućine tijekom noći. Zbog previše znoja možete se i probuditi. Hladnija temperatura u spavaćim sobama bolja je za miran san, a spavanje s ovlaživačem može pomoći kod suhog zimskog zraka.

3.  Niže razine estrogena

Kada ste u dijelu menstrualnog ciklusa u kojem estrogen pada, vjerojatnije je da ćete biti dehidrirani. To je zato jer je estrogen povezan sa sposobnostima tijela da zadrži vlagu, a kada se spusti - kako u redovitom menstrualnom ciklusu, tako i u menopauzi - rizik od dehidracije raste. Estrogen i progesteron utječu na razinu hidratacije vašeg tijela i možda ćete morati povećati unos tekućine kako biste ostali hidrirani.

4. Znojenje tijekom noći

Noćno znojenje su ponavljajuće epizode ekstremnog znojenja zbog kojih vaša pidžama ili posteljina mogu biti potpuno mokre, a može biti povezano s medicinskim stanjem ili bolešću. Liječenje dehidracije mora biti usmjereno na uzrok samih znojenja.

5. Prekasno vježbanje

Još jedan mogući krivac za dehidraciju tijekom noći je kasni intenzivni trening bez dovoljnerehidracije. Problemi s kasnim noćnim vježbama nadilaze hidrataciju; također može poremetiti vaš unutarnji sat i ciklus spavanja, što će vas umoriti sljedećeg dana. Pokušajte vježbati u isto vrijeme (malo ranije) svaki dan, a nakon toga pazite da popijete dovoljno vode.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video