Vijesti / Životni stil

SPAS U VOĆU

Stomatolozi tvrde da šačica ovog voća dnevno štiti od karijesa i bolesti desni

Stomatolozi tvrde da šačica ovog voća dnevno štiti od karijesa i bolesti desni
Ilustracija

Antioksidansi pronađeni u njemu bore se protiv bakterija koje mogu uzrokovati karijes, pokazalo je istraživanje...

Stomatolozi su počeli poticati proizvođače vodica za ispiranje usne šupljine i pasti za zubeda počnu koristiti borovnice u svojim proizvodima. The Oral Health Foundation danas je objavila da se voće, najviše borovnice, čine 'osobito dobrim za oralno zdravlje'.

Ovo dolazi nakon što su znanstvenici otkrili da borovnice mogu smanjiti rizik od propadanja zuba tako što smanjuju aktivnost bakterija u ustima. Plodovi kao što su ovi bogat su izvor polifenola koji su antioksidansi, poznati po tome da štite od slobodnih radikala u tijelu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dr. Nigel Carter, izvršni direktor OHF-a, sada poziva da tamne bobice postanu sastojak zubnih proizvoda kao što je vodica za ispiranje usta.  Rekao je da 'polifenoli ostaju u našoj slini i da će i dalje pomagati našim ustima, čak i nakon što ih progutamo'.

Dodao je da je ono što je posebno uzbudljivo je da su ti prirodni ekstrakti potpuno bez šećera. To znači da se oni mogu dodati proizvodima za oralnu njegu na nekoliko načina - mogu se otopiti u vodi pa se mogu koristiti za rađenje zdravih pića, kao i za nove formulacije nezdravih pića punih šećera.

Istraživači sa Sveučilišta Queensland testirali su ekstrakt brusnice, borovnice i jagode na bakterijama na ustima. Pronašli su značajna smanjenja s brusnicama i borovnicama, prema rezultatima objavljenima u časopisu Oral Sciences.

Polifenoli, pronađeni u borovnicama i brusnicama, poznati su kao dobra zaštita od srčanih bolesti i raka. Oni također sadrže antioksidanse, koji pomažu kod hidratacije i dobar su izvor vlakana, kao i drugih hranjivih tvari.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video