Vijesti / Životni stil

UZGOJ POVRĆA

Doznajte kako da vam uzgoj mahuna pođe za rukom

Doznajte kako da vam uzgoj mahuna pođe za rukom
Ilustracija

Uzgoj mahuna popularan je zbog kvalitete ove namirnice. Mahune obiluju vitaminima i mineralima - otkrijte kako ih imati u vlastitom vrtu i uživati u njima...

Uzgoj mahuna mnogim obožavateljima zdrave prehrane padne na pamet barem jednom. Pogotovo budući da ova zelena hrana pripada u najzdraviju hranu na svijetu. Srećom, uzgoj mahuna nije kompliciran i čak i vrtlarskim amaterima može poći za rukom. 

Mahune su bogate fosforom, željezom i proteinima pa je pravi luksuz imati ih svježe iz vlastitog vrta na tanjuru. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sadnja mahuna počinje u proljeće odnosno u travnju i traje do lipnja za sve penjačice, a za patuljaste sorte čak do srpnja. Prije nego što posadite mahune bitno je pripremiti tlo kako bi biljka brzo proklijala. 

Zaštitite posijane mahune tkaninom koja sprječava niske temperature i mrazove da uništi biljku. 

Uzgoj mahuna počinje nakon sadnje odnosno početkom brige o nasadu. Pokušajte zalijevati mahune sa strane, a natapanjem se koristite samo u slučaju da je sušno razdoblje. Mahunama je potrebno ukloniti korov i višak trave koja se pojavi kako bi mogla nesmetano rasti. 

Pravilan i uspješan uzgoj mahuna završava berbom koja se obavlja ručno. Moguće je i mehanički pokupiti plodove, ali ručnim putem ostat će najviše od mahuna. Pripazite jer su ovi plodovi vrlo osjetljivi i peteljka lako puca. 

Uživajte u zdravoj hrani ravno iz svog vrta!

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video