Vijesti / Životni stil

ČUDESNO ŽENSKO TIJELO

Ženska ejakulacija: Pojava koja izaziva više pitanja, no što daje odgovora

Ženska ejakulacija: Pojava koja izaziva više pitanja, no što daje odgovora
Ilustracija

Dok se neki još uvijek ne mogu složiti oko toga postoji li ženska ejakulacija, drugi je dijele na dvije vrste. Evo što žene i znanost kažu o ovoj temi...

Medicina još uvijek nije u potpunosti objasnila žensku ejakulaciju. Zasad je poznato da do nje dolazi za vrijeme seksa, noi da nije uvjetovana orgazmom. 

Što je ženska ejakulacija?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ženska ejakulacija je tekućina koja se luči iz Bartholinove i Skeneove žlijezde za vrijeme seksualnog odnosa i orgazma, te se nakuplja u mokraćnom mjehuru. 

Postoje dvije vrste ženskog ejakulata

Ejakulat bez boje i mirisa koji naglo i u velikim količinama izlazi iz mokraćovoda 
druga vrsta ejakulata nalikuje spermi. Ljepljiv je i mliječne boje. Laboratorijska analiza je pokazala da ova druga vrsta ejakulata sadrži enzim PSA koji se nalazi u spermi i omogućava joj mobilnost.

Je li ženska ejakulacija normalna i koliko je učestala?

Ženska ejakulacija je sasvim normalna pojava, iako je još uvijek tema o kojoj se baš i ne govori. Prema istraživanju američkog Međunarodnog društva za seksualno zdravlje deset do 50 posto žena ejakulira tijekom seksa.

Dio stručnjaka tvrdi da sve žene ejakuliraju, no to ne primijete jer ejakulat umjesto da izađe iz tijela, vraća se natrag u mjehur. 

U jednoj ranijoj studiji, u kojoj su sudjelovale 233 žene, 14 posto ih je reklo da ejakuliraju tijekom svakog orgazma, a njih 54 posto da je barem jednom doživjelo ejakulaciju.

Kada su znanstvenici analizirali urin žena prije i nakon orgazma, u uzorcima uzetim nakon orgazma pronašli su protein specifičan za ejakulat. To znači da sve žene ejakuliraju, no da mnoge to ne primjete. Ejakulat nerijetko izađe iz tijela tijekom mokrenja.

No, ono što je sigurno je da se doživljaj ženskog ejakulata razlikuje od žene do žene.

Postoji li koji zdravstveni benefit ženskog ejakulata?

Zasad nema dokaza o utjecaju ejakulata na žensko zdravlje, no ima o utjecaju orgazma. Tijekom orgazma tijelo luči hormone koji smanjenju bolove u leđima i nogama, ublažavaju glavobolje i menstrualne grčeve. Orgazam oslobađa organizam od stresa, jača imunitet, prevenira pojavu srčanih problema i snižava krvni tlak.

Ženska ejakulacija i menstrualni ciklus

Zasad nije otkriveno na koji su način povezane ženska ejakulacija i ciklus, no neke žene tvrde da češće ejakuliraju u vrijeme ovulacije i prije menstruacije. Potrebna su dodatna istraživanja o ovoj temi.

Ženska ejakulacija i trudnoća

Dio znanstvenika tvrdi da ženska ejakulacija igra ulogu u začeću. Ženski ejakulat sadrži protein PSA i fruktozu. PSA povećava mobilnost spermija, a fruktoza ga hrani i daje mu energiju te mu produljuje život pa su šanse da dođe do oplodnje veće.

No, postoje i znanstvenici koji tvrde drugačije. Kažu, ejakulat žene sadrži urin koji uništava spermije. Dodaju i kako nije jednostavno da ženski ejakulat dospije iz mokraćovoda u vaginu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video