Vijesti / Životni stil

CMOK

Znate li zašto se ljubimo zatvorenih očiju?

Znate li zašto se ljubimo zatvorenih očiju?
Ilustracija

Prisjetite li se bilo kojeg filmskog poljupca, primjetit ćete da akteri uvijek zatvaraju oči. I to nije tako samo u filmu. Svi mi zatvaramo oči kada se ljubimo...

Svi spontano zatvaramo oči kada se ljubimo, no jeste li se zapitali zašto? U znanstvenom časopisu Journal of Experimental Psychology objavljena je studija koja odgovara na ovo pitanje. 

Psihologinje Polly dalton i Sandra Murphy provele su eksperiment u kojem su dobrovoljcima zadali određene zadatke, a trebali su ih odraditi dok im u ruci vibrira telefon.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Otkrile su da što su zadaci bili kompliciraniji to su ispitanici lošije registrirali vibraciju.Ovo je sve povezano s činjenicom da kada su nam oči 'prezaposlene', mozak je fokusiran na njih, a ne na ruke. 

Ako su nam oči otvorene, ne možemo se koncentrirati na podražaje koje upijamo ostalim osjetilima. Ljudi su loši u korištenju više osjetila odjednom. Ovo nas vodi do odgovora zašto zatvaramo oči kada se ljubimo.

Mozak bolje doživljava dodir usana osobe s kojom se ljubimo, ako zatvorimo oči. To znači da smo svjesno odlučili da nam je u datom trenutku najvažnije doživjeti poljubac.

Ljubljenje nas dovodi do osjetilnog preopterećenja i kako bismo uživali u poljubcu, najviše što možemo, moramo isključiti sva druga osjetila.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video