Vijesti / Životni stil

DNEVNIK JEDNOG PARFUMERA

Što se sve krije iza mirisnih proizvoda?

Što se sve krije iza mirisnih proizvoda?
Hrvatska Parfemska Kuća

Na što sve treba obratiti pozornost kada kupujemo proizvode koji se nanose na kožu?

Kako vodimo brigu o sebi pitanje je koje si često postavim. Kada se zanesem, kao ovih dana kada smo intenzivno pripremali otvorenje naše prve Pop-up trgovine u Čakovcu, koja je otvorena prošli tjedan u Robnoj kući Međimurka, onda mi je sva pažnja bila usmjerena na sve drugo osim mene.

Siguno ste se i sami tisuću puta našli u sličnoj situaciji. Još samo to pa ću onda pripaziti na sebe, ili kad ovo završi onda ću se više posvetiti tim ili nekim drugim stvarima. Razne prilike traže od nas da se prilagođavamo i to radimo najbolje kako znamo. No, sam sebi nastojim nametnuti misao kako se uvijek trebam vratiti na brigu o sebi i svom zdravlju. Te faze vraćanja nekada traju kraće, nekada malo dulje, no kako se kaže, ne smijemo izgubiti fokus.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

ca80222d8a53eb16f96629ac273085ae.jpg?v=2Ono prvo što svi radimo kada se fokusiramo na svoje dobro je da živimo 'uredno'. Da imamo dovoljno odmora, pazimo što i kako jedemo i pokušavamo se što manje izlagati stresu. I da, to je nešto s čime je svakako dobro početi. Naravno da odstupanja uvijek postoje i nekako se pokušavam ne pretjerano uznemiravati zbog toga.

U razgovorima često znam pitati ljude oko sebe kako vode brigu o sebi i kakve sve proizvode koriste? I onda čujem svakakve odgovore. Posebni proizvod za ovo ili ono, pa krema za dan i noć, pa dubinska njega, i tako unedogled. Pa onda koliko ti isto stoji, jer što je skuplje onda bi trebalo biti i bolje. To je vrlo često mišljenje. No brojna su ispitivanja kvalitete raznih proizvoda pokazala da to ne mora nužno biti tako.

Sastojci onih skupih proizvoda u pravilu su gotovo isti kao i kod nekih jeftinijih, ako ne i lošiji, a ono što plaćamo u velikoj većini slučajeva je zapravo - ime. I sad vas pitam, koliko ste puta čitali deklaracije na primjer na kremi, šamponu ili parfemu? Jeste li ikada provjerili ima li uopće u toj nekoj kremi svih onih ulja koja se spominju u reklami koju ste negdje vidjeli? Ako ima, znate li u kojem postotku?

Prvo što uvijek svima savjetujem je da utvrdite što vam treba, a nakon toga da čitate što kupujete. Dakle, ako primjerice imate suhu kožu treba je hidatizirati pa onda gledajte da na kremi doista i piše da je riječ o hidratantnoj kremi. One sadrže uglavnom vodu, parafinska ulja i konzervanse. To su nemasne kreme koje stvaraju zaštitni sloj na koži i time sprečavaju njeno isušivanje. Kreme bi trebale imati i ulja. Ona sveprisutna a iznimno dobra su maslinovo ili kokosovo ulje. Od prirodnih sastojaka odličan je primjerice i cvijet kamelije, od njega će koža biti meka i baršunasta. Bilo bi jako dobro da svaka krema koju kupujete ima i UV zaštitu.

0b027d5782b4cc30fb6b79a820b3c6dc.jpg?v=2No u industrijskim se kremama može naći svašta, obećavajućih sastojaka iz laboratorija a koji su u osnovi kemikalije poput alfahidroksilne kiseline. To je jaka kiselina koja se mora u velikom omjeru razrijediti vodom. Postotak na deklaraciji teško da ćete naći jer nije obveza navesti ga, no visoke koncentracije te kiseline iritiraju i peku, ali ta kiselina doista daje koži mlađi izgled. Pa sad vagnite. No, meni je od efekta značajnija njega, pa uvijek gledam da proizvod ima i ulja, bilo ono badema, jojobe, šipka, ruže, argana.

Koža je naš najveći organ i sve što nanosimo na nju ulazi u naš organizam, sastojci raznih krema i mirisa. U bočicama koje se nalaze na policama trgovina nalazi se doista svašta. Parfem se može napraviti od prirodnih sastojaka ali može biti napravljen i od esencija koja su umjetno proizvedene, u laboratoriju. Osobno preferiram prirodne sastojke i većina proizvoda Hrvatske Parfemske Kuće su uglavnom napravljeni od prirodnih sastojaka. Neke je izuzetno teško nabaviti, što onda naravno i utječe na cijenu proizvoda. Ipak, osim samih esencija koje čine miris, važno je čitati sav sastav parfema.

U mnogima se nalaze razne kemikalije koju mogu u najmanju ruku uzrokovati glavobolje, no utječu štetno na cijeli organizam, od jetre, živčanog sustava, respiratornog susava. To su razni naftni derivati, zatim fromalin, a koji imaju ulogu stabilizatora ili pak dezinficijensa. Ne sadrže ih svi parfemi ili ne u opasnim omjerima, zato je dobro znati što kupujete. Osim toga, pogledajte i provjerite na Bijeloj listi da proizvod i sastojci koje sadrži nisu testirani na životinjama. Ni jedan sastojak ni jednog proizvoda Hrvatske Parfemske Kuće nije testiran na životinjama.

Vodite računa o tome da kada kupujete, znate što je i od koga je, čitajte sastav i uvijek pitajte stručno osoblje ako niste sigurni.

Pazite na sebe!

Vaš parfumer, Tomislav Vrbanec

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video