Vijesti / Životni stil

TRENUTAK ZA RODITELJSKI KUTAK

Fleksibilni roditelji uspijevaju

Fleksibilni roditelji uspijevaju
Edukacija

Ako imate stav 'Nemoj me gnjaviti!' ili 'Želim vrijeme za sebe!' ili 'Pusti me na miru!' ili 'Igraj se sam!' to baš nije od koristi za nikog...

Mnogi su roditelji došli na moje predavanje 'Odgoj bez vike' u namjeri da čuju jednostavan recept za odgoj djeteta i pravilan stav u roditeljstvu.

Nekima je to bilo od koristi a neke je razočarala spoznaja da oni moraju činiti više od djeteta u čitavom odnosu roditelj-dijete.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Moja spoznaja je da što roditelj više čini, uči, podučava i educira dijete te ga uči preuzimanju odgovornosti, to će mu kasnije biti sve lakše i lakše. No, da bi to mogao, potrebno je da najprije educira sebe ili da shvati i razumije što točno želi od djeteta u skoroj budućnosti i da tome teži.

Ima roditelja koji kuže poantu roditeljstva, shvaćaju da u početku, kada su djeca malena trebaju investirati puno sebe kako bi im se kasnije sve to vratilo.

Ima i onih koji misle da će to doći samo od sebe, da će djeca sama naučiti. Doduše, ima takve djece ali vrlo su rijetka. Od malih nogu znaju sve. Sva ostala djeca traže podučavanje i učenje životu, vrijednostima, kulturi, moralu i raznim normama.

Dijete zahtjeva dosta vremena. Čak i ona djeca koja nisu toliko zahtjevna i ne traže pažnju roditelja, svejedno trebaju vas i vaše podučavanje. Ne puštajte to nekome drugome. To je vaša odgovornost. Odgoj i briga djeteta su vaša odgovornost. Što roditelj prije to shvati, prije će zasukati rukave.

Ne bi vam to trebalo teško padati pošto je ljubav u igri a ono što činimo iz ljubavi, vraća nam se stostruko. No, katkada je u igri sebičnost roditelja pa sebično čuva vrijeme za sebe, sebično želi mir od djeteta te mu nameće grižnju savjesti za svako zajedničko potrošeno vrijeme. To baš i nije fer od vas prema djetetu.

Slažem se da imate pravo na svoje vrijeme, no ne i da vam teško pada to malo vremena koje provodite sa svojim djetetom. Općenito je takvo doba da roditelji zbog nedostatka vremena nemaju baš puno vremena za kvalitetno provođenje vremena s djetetom.

Dovoljno je sat vremena dnevno uz kvalitetan sadržaj i fokus na djetetu. Toliko bi mogli. Kada to počnete i shvatite koliko vam je dijete divno, zabavno i zanimljivo, vjerujem da će vam i dva sata preletjeti uz malenog.

Današnje generacije djece imaju puno više informacija o raznoraznim sadržajima i vrlo je lako pronaći zanimljivu temu za biti uz njih. Osim toga, igra s djecom opušta i oslobađa od važnih briga. Tako da bi vam to došla kao 'terapija' nakon posla.

Ako imate stav 'Nemoj me gnjaviti!' ili 'Želim vrijeme za sebe!' ili 'Pusti me na miru!' ili 'Igraj se sam!' to baš nije od koristi za nikog. Vi se uz takav stav nećete puno odmoriti jer vjerujem da ćete upaliti TV i gledati vijesti ili nešto slično a to vas definitivno neće opustiti.

Vaše dijete će vas više oraspoložiti i nasmijati od svih vijesti svijeta. Samo mu dajte priliku. I sebi dajte priliku. Imajte neku dnevnu rutinu u kojoj svaki dan provodite neko vrijeme s djetetom (najmanje sat vremena). To je najmanje što možete učiniti. Ako dan ima 24 sata, jedan sat aktivne igre, druženja i razgovora je najmanje što možete učiniti za dijete.

To je vaša fleksibilnost. Pokušajte se prilagoditi suživotu s djetetom. Vi se prilagodite djetetu, a ne dijete vama. Mlađe dijete iziskuje više vremena jer treba brigu i skrb, a kako ono odrasta tako samo obavlja prirodne funkcije a treba vas za komunikaciju i igru. Kasnije u tinejdžerskoj dobi će vas sve manje trebati jer će s okrenuti vršnjacima. No, budite i tu fleksibilni i zahtijevajte svojih sat vremena. Ne zapustite odnos s djetetom.

Taj odnos je kao biljka. Što više investiraš u njega, to će biti bolji. Koliko vi investirate u odnos s djetetom ako maknete brigu i skrb? Koliko se aktivno igrate i razgovarate? Koliko se posvećujete isključivo djetetu bez da usput obavljate kućanske poslove ili telefoniranja? Procijenite sami za sebe.

Što više investirate to će vaš odnos biti bolji. Bez vaše investicije i truda, neće biti ni odnosa.

Vaša fleksibilnost trebala bi se uočavati kroz odrastanje djeteta. Ima roditelja koji bolje znaju s manjom djecom, a ima i onih koji su odahnuli kada su djeca odrasla i sada imaju bolji odnos.

Fleksibilnost znači da ćete uvijek pronaći načina da imate odnos bez obzira na to što vam je teže ili lakše jer vam treba biti stalo. Ljubav treba nadvladati sve prepreke. Zatim i vaša upornost da doprete do djeteta. Ne očekujte da je to zadatak djeteta. Nije! To je vaš zadatak!

Mogu vam pomoći oko toga jer najviše i radim s narušenim odnosima roditelj-dijete. Znam doprijeti do djeteta i mogu vas tome podučiti, ako to istinski želite.

Želim vam puno sreće, a ako zapne - tu sam!

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: [email protected]
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video