Vijesti / Životni stil

POVRATAK IZVORNOM PUTEM PRIRODE

Eteričnim uljima u borbu protiv virusa i prehlade

Eteričnim uljima u borbu protiv virusa i prehlade
Kiwi kozmetika

Priroda nam uvelike može pomoći, pa hajde da zaronimo u biljnu ljekarnu i pogledamo što nam to priroda nudi...

Sezona prehlade i virusnih oboljenja je započela. Roditelji čija djeca borave u vrtićima i školama su već sigurno primijetili prve simptome prehlade na svojim najmlađima ili njihovim prijateljima iz skupine. Kako bi djelovali preventivno, te olakšali već postojeće simptome posegnite za eteričnim uljima koji su pravi borci protiv virusnih oboljenja.

Bezvoljnost, umor, zimogroznost, kihanje, šmrcanje, začepljenost gornjih dišnih puteva, grlobolja, povišena tjelesna temperatura su najčešći simptomi koji prate prehladu. Ako je temperatura viša od 38°C te praćena drhtavicom i bolovima u mišićima te snažnim umorom velika je vjerojatnost da se radi o gripi. Svi znamo da ovi simptomi nisu nimalo ugodni. Priroda nam uvelike može pomoći, pa hajde da zaronimo u biljnu ljekarnu i pogledamo što nam to priroda nudi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Eterična ulja pogodna za tretiranje oboljenja gornjih i donjih dišnih puteva

Gornji dišni putevi posebno su izloženi napadaju uzročnika virusnih oboljenja. Udisanje hladnog, vlažnog zraka te raznih kemijskih i drugih onečišćenja uništava našu sluznicu dišnog sustava uz pad imunološkog sustava prelaskom u hladnije godišnje doba stvorena je idealna podloga za razvitak virusnih oboljenja.

Terapija virusnih oboljenja je isključivo simptomatska i usmjerena na podizanje vlastitog imunološkog sustava kako bi se organizam sam obranio od uzročnika bolesti. Posebnu pažnju obratite na imunitet jer je on presudan. I ne zaboravite važnu činjenicu da su sva virusna oboljenja odlična podloga za razvitak bakterijskih infekcija. Eterična ulja i biljni preparati potiču prirodne obrambene mehanizme našeg tijela i smanjuju tegobe izazvane virusima.

Ravensara aromatica (Cinnamomum camphora L)

Ravensara je jedno od najčarobnijih eteričnih ulja što se tiče virusnih infekcija. Odlična je kako preventivno za dezinfekciju zraka i podizanje imuniteta tako i već kod razvijene bolesti za olakšavanje simptoma. Ovo je ulje odabira kod gripe jer svojim analgetskim svojstvima smanjuje bol u mišićima i zglobovima, lagano hladi, daje osjećaj olakšanja. Podiže opću fizičku kondiciju, olakšava iskašljavanje.

Ravinsara se može koristiti za osvježenje prostora, inhalaciju, lokalno utrljavanje, te oralno u obliku melata.

Primjereno je eterično ulje za djecu.

Eukaliptus radiata

Jako izraženo antiinfektivno, antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Veoma je koristan za tretiranje svih vrsta upala gornjih dišnih puteva, uz to razbistruje i budi. Ovo je puno blaže ulje od eukaliptusa globulusa te je primjereno za korištenje kod djece. Koristimo ga u difuzoru, inhalacijama te dermalno.

Ružmarin cineol (Rosmarinus officinalis L kemotip 1,8 cinelo)

Ovo eterično ulje je jak ekspektorans te potiče otapanje sluzi, izvrsno djeluje protiv patogenih bakterija rodova Staphylococcus, Streptococcus, Escherichia te gljivica. Koristimo ga u difuzoru, inhalacijski i dermalno.

Limun (Citrus limonum)

Ovo eterično ulje je veoma dobar antiseptik, vrlo je djelotvoran protiv vrsta Staphylococcus i Streptococcus samo nekoliko kapi eteričnog ulja u mirisnoj lampici/ difuzoru će već nakon 5 minuta uništiti do 70% virusa u zraku! Posebno je pogodan kod virusnih infekcija kod djece i to inhalacijski. Jaki je imunostimulator. Može se koristiti oralno u obliku melata ( u kombinaciji sa ravensarom- odlično sredstvo za podizanje imuniteta), inhalacijski, dermalno.

Čajevac (Melaluca altenifolia)

Djeluje snažno protiv svih vrsta patogenih gljivica, virusa i bakterija. Indiciran je kod svih dišnih infekcija bez obzira na uzročnika. Snažno djeluje na imunološki sustav i odličan je za dezinfekciju.

Niauli kemotip cineol (Melaleuca quinquenervia)

Niauli je eterično ulje izvandrenih antibaterijskih, antivirusnih i antigljivičnih svojstava. Potiče iskašljavanje. A korišten u preventivne svrhe odličan je sprečavanje razvitka bolesti, snažno dezinficira zrak.

Mirta 1.8 cinelo (Myrtus commnis kt 1.8 cinelo)

Mirta je veoma snažan ekspektorans, a uz to sprječava pojačanu sekreciju sluzi. Zbog blagog djelovanja pogodna je tretiranje dišnih problema kod male djece.

Eukaliptus globulus ( Eucalyptus globulus)

Indiciran je kod svih vrsta dišnih infekcija praćenih kašljem jer ima jako ekspetoransno djelovanje, razgrađuje sluz i olakšava iskašljavanje. Može se koristiti inhalcijski, za dezinfekciju i osvježenje prostora te dermalno.

KAKO SE RADE INHALACIJE SA ETERIČNIM ULJIMA?

U vruću vodu kapnuti 2 kapi eteričnog ulja, inhalirati 1-2 minute, nakon toga dodati ponovno 1-2 kapi eteričnog ulja i opet inhalirati. Sveukupno se doda 5-15 kapi ovisno o vrsti ulja, dobi osobe koje se inhalira, inhalcije ne traju duže od 10 minuta. Inhalacija se ponavlja 3 puta na dan. Kod astme se bez obzira na uzrok NE rade inhalacije.

DERMALNA UPOTREBA

Za lokalno korištenje eteričnih ulja potrebno ih je razrijediti u neko baznom ulju npr. ulju badema ili koštica grožđa. Za odrasle se na 50 ml baznog ulja dodaje 50-100 kapi eteričnog ulja, a za djecu na 50 ml baznog ulja 25-50 kapi eteričnog ulja. Potrebno je obratiti pažnju na kombinaciju eteričnih ulja. Ako niste sigurni rađe se obratite stručnom aromaterapeutu za savjet.

KUPKE S ETERIČNI ULJIMA

Opuštaju, osvježavaju, otvaraju dišne puteve, umiruju. Eterična ulja nisu topiva u vodi, najbolje ih je za kupku pomiješati sa sojinim vrhnjem. 3-5 kapi na kadu punu vode su dovoljne.

Čajevi korisni kod prehlade

Čaj cvijeta bazge

Djeluje protuuplano, povećava sekreciju bronha i koristan je kod prehlade i svih vrsta dišnih infekcija. Jako je ukusan.

Korijen bijelog sljeza

Ublažava upalu sluznice, pomaže kod grlobolje i dugotrajnog kašlja.

Komorač

Potiče iskašljavanje, prikladan je kod svih vrsta upala gornjih dišnih puteva, prikladan je za djecu.

Majčina dušica

Potiče iskašljavanje, djeluje snažno protiv različitih vrsta bakterija i virusa, posebno je korisna kod bronhitisa.

Za podizanje imuniteta

I za kraj najbitniji je imunitet našeg organizma. Zdrava i raznolika prehrana sa cjelovitim žitaricama, svježim voćem i povrćem, dovoljno boravka na svježem zraku i u prirodi za naš organizam čini čuda. Možete posegnuti i za prirodnim preparatima kao što je manuka med, cejlonski cimet, melati sa eteričnim uljima, ehinacea...

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video