Vijesti / Životni stil

MAMA NAJBOLJE ZNA

Ne trebaju vam radionice ni stručnjaci: 6 načina kako pospješiti razvoj mozga kod djeteta

Ne trebaju vam radionice ni stručnjaci: 6 načina kako pospješiti razvoj mozga kod djeteta
Ilustracija

Interakcija s bebom ključan je fatkor za razvoj njezina mozga, ali i ono što je još važnije - za stvaranje čvrstih veza s roditeljima...

Roditelji ne trebaju potrošiti bogatstvo na razno razne radionice i satove kako bi njihove bebe postigla maksimum u razvoju. To mogu i sami kod kuće - besplatno. Donosimo nekoliko vježbica za najraniji uzrast koje će potaknuti razvoj djetetovog mozga.

1. Vježbe jezikom

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

'Najjednostavnija vježbica je plaženje jezika. Njome ćete potaknuti bebu u dobi od tri mjeseca da vježba kontrolirati svoj jezik, a to će joj kasnije pomoći da pravilno žvače hranu  i govori'; objašnjava Elisabeth Criswell sa Instituta za razvoj djece Sveučilišta Minnessota. 

2. Na trbuh

Lezite kraj djeteta tako da budete jedno drugome okrenuti licem u lice. Tepajte mu. Pričajte s njim. Ovo će pomoći vašem djetetu da razvija mentalne vještine te će prije progovoriti.

3.  Razvijanje osjeta

Uzmite nekoliko različitih tkanina i stavite ih pored bebe. Ona će ih uzimati u ruke i dirati te tako razvijatiosjet dodira. Svaku tkaninu koju beba uzme u ruke vi joj opišite. Uz osjete razvijat će i mozak te će beba u kasnijoj dobi biti sposobna usvojiti širi vokabular.

4. 'Veliko' ili 'malo'

Djeca u dobi od dvije - tri godinevole sorirati predmete na temelju kategorije "Veliko" i " malo". Na taj način klinci uče stavljati svati u kontekst, razmišljati o dimenzijama i razvijati temeljne matematičke vještine.

5. Glazba 

Bebe razvijaju milijune neuronskih veza svaki dan, a koristit će im tijekom cijelog života u njihovu emocionalnom, duhovnom i jezičnom razvoju. Glazba pomaže u stimuliranju tih veza. Stručnjaci savjetuju roditeljima da djeci puštaju muziku različitih žanorva.

6. Igra skrivača

Igra skrivača koja je prilagođena bebama, a sastoji se u tome da prekrijete svoje oči rkama pa ih otkrijete. Beba ih u jednom trenutku vidi, a u drugom ne. Kroz ovu igru koja je popularna diljem sijeta, dijete otkriva kako nešto postoji iako je to skriveno od njega. Idealno vrijeme za početak igranja skrivača je kada beba napuni devet mejseci. 

Važnost igre

Interakcija s bebom ključan je fatkor za razvoj njezina mozga, ali i ono što je još važnije - stvaranje čvrstih veza s roditeljima. To je jaka veza koju djeca koriste kao temelj za svebuduće odnose - prijateljske, partnerske i poslovne. Zdrava i jaka veza s roditeljima jamac su psihički stabilne osobe. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video