Vijesti / Životni stil

PROBLEM PRETILOSTI

U ZDRAVOM TIJELU, ZDRAV DUH Stručnjaci Anita Car i Andrija Cenić kreću u borbu protiv pretilosti!

U ZDRAVOM TIJELU, ZDRAV DUH Stručnjaci Anita Car i Andrija Cenić kreću u borbu protiv pretilosti!
Privatna arhiva

Prekomjerna tjelesna masa se može smanjiti, ako postoji volja i želja. Naravno, osobe trebaju stručnu pomoć, a ta pomoć obično ide u timu od nekoliko stručnih ljudi...

Pretilost je bolest suvremenog doba, a problem koji predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj, a također i u Varaždinskoj županiji.

Pretili ljudi su vrlo rizična skupina za obolijevanje od povišenog krvnog tlaka, bolesti krvožilnog sustava, dijabetesa tipa II, povišenog kolesterola, mogu se javiti i reprodukcijski i hormonalni problemi, problemi s žučnim kamencima(osobito kod pretilih žena), a sve to može dovesti i do pojave karcinoma.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prekomjerna tjelesna masa se može smanjiti, ako postoji volja i želja. Naravno, osobe trebaju stručnu pomoć, a ta pomoć obično ide u timu od nekoliko stručnih ljudi.

Tako su dvoje stručnjaka, nutricionistica Anita Car, dipl. inž. i mag. kineziolog Andrija Cenić udružili svoje znanje i praksu i to na način da su osmislili program koji će pomoći u gubitku kilograma bez 'yo-yo' efekta.

- Program se sastoji od različitih indirektnih i direktnih pristupa s nutricionističkog stajališta, uključuje antropometrijska ispitivanja i na kraju, energetski izbalansirane jelovnike. Što se tiče kineziološkog pristupa bitno je napomenuti da se program vježbi koncipira na temelju dobi, spola, stanju treniranosti te specifičnostima svakog pojedinca - pojasnili su začetnici projekta.

Cilj programa vježbanja jest progresivnim i sustavnim vježbanjem 'ubrzati' metabolizam vježbača kao bi on nakon nekog vremena osim postignutih termogenetskih efekata koji se postižu unosom energije i tjelesnom aktivnošću, trošio značajniju količinu energije i u mirovanju.

Kreće se od osnovnih modaliteta kretanja koji se s vremenom nadograđuju pa tako vježbanje postaje kompleksnije i zahtjevnije za vježbača predstavljajući mu veći motiv i izazov.

- Riječ je o individualnom pristupu i praćenju tijeka izvedbe, a sve je osmišljeno na način da osoba shvati da samo pravilan način prehrane, na načelu raznovrsnosti i umjerenosti, a uz odgovarajuću fizičku aktivnost, otvara vrata k zdravlju čovjeka - poručili su, dodavši da im se za više informacija možete javiti putem Facebooka.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video