Vijesti / Životni stil

AYURVEDA I MI

Auto Abhyanga - dio dnevne rutine

Auto Abhyanga - dio dnevne rutine
Varazdinski.hr

Auto Abhyangu je posebno važno raditi za vrijeme vjetrovitih i hladnih mjeseci kad je glavna energija u tijelu, Vata, visoka, a Abhyanga joj je tada najbolja terapija.

Jedan dio rutine u kupaonici smo riješili a sada nam slijedi auto Abhyanga, masaža. Kao što sam prije pisao, ujutro se možemo programirati za cijeli dan, a tome služi i auto Abhyanga.

Radi se na način da toplo ulje nanosimo na cijelo tijelo. U zglobovima kružno a na ostalim dijelovima, ravnim pokretima. Na taj način poštujemo kretanja energija u tijelu i umirujemo ih.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Auto Abhyangu je posebno važno raditi za vrijeme vjetrovitih i hladnih mjeseci kad je glavna energija u tijelu, Vata, visoka, a Abhyanga joj je tada najbolja terapija.

Ponavljam, tretira se cijelo tijelo, žene će ponekad možda preskočiti glavu zbog kose, ali još uvijek mogu izmasirati lice, uši i vrat što je isto dobro i važno.

Najbolje ulje za masažu je ayurvedsko ulje, ali ako ga ne možete nabaviti, možete koristiti i sezamovo, hladno prešano, nerafinirano. Sezam je najbolji za Vata energiju jer grije ali sadrži i dosta kalcija što je dobro za kosti i zglobove.

Pokazatelj povišene Vate su hladne ruke(dlanovi) i noge, plitak i isprekidan san, iscrpljenost,  suha i ispucala koža, osjećaj hladnoće, dekoncentracija, grčevi u mišićima, puno misli u glavi, prebrzi pokreti tijela…

Ako smo uporni s izvođenjem auto Anhyange, mjesec, dva, tri, možemo si mnogo pomoći. Međutim ako nemate volje ili vremena za to, onda preporučam odlazak kod obučenog terapeuta na tretmane.

Inače tretman Abhyanga jako je cjenio i drevni vaidya(ayurvedski liječnik) Charaka,  koji je imao veliki utjecaj na razvoj ayurvede. On ju je prepisivao za sva stanja, naravno uz ostale mjere.

I zbilja ne bez razloga jer Abhyanga je jedan od najugodnijih tretmana za probati ali isto tako i učinkovit. Jer ona umiruje sve tri doshe(energije) u tijelu, znači pogodna je za svakoga, umiruje, pomaže kod nesanice, depresije, umora i  iscrpljenosti, toksina, stresa, mršavosti, slabosti, nezadovoljstva.

Uravnotežuje nervni i endokrini  hormonalni sustav i pomlađuje!  Usporava nas, naše misli a tijelo dobiva lakoću i čvrstinu. Nakon izvođenja auto Abhyange, koje traje oko 10-20 minuta, odlazimo pod tuš.

Ispiremo samo dio ulja tuširajući se bez šampona, tako da nam ostaje zaštitni sloj na nama koja nas cijeli dan čuva od hladnoće, povišene Vate i hidratizira kožu koja ostaje sjajna, meka,  gipka i mladolika.

I kada razmislimo o svemu ovome, dolazimo do zaključka da je Abhyanga pravo, malo čudo. Nešto toliko jednostavno a donosi tolike blagodati.

shanti-ayurveda.weebly.com

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video