Vijesti / Životni stil

SIMPTOMI CISTE

Pet znakova da možda imate cistu na jajniku koja bi mogla postati veliki problem

Pet znakova da možda imate cistu na jajniku koja bi mogla postati veliki problem
Ilustracija

Ciste na jajniku su poput prištića reproduktivnog sustava. Ove tekućine ili tkivom ispunjene vrećice su prilično uobičajene, ali nisu uvijek razlog za uzbunu...

Velika većina cista jajnika su benigne, folikularne ciste koje dolaze i odlaze s menstrualnim ciklusom. Ali oko 20% žena ima ciste koje se ne odlaze samostalno i mogu zahtijevati operaciju, bilo zbog toga što mogu postati kancerogene ili samo simptomi postanu jako teški.

Mnogi simptomi ciste na jajniku preklapaju se sa simptomima drugih ginekoloških problema poput fibroida maternice ili čak PMS-a (nadutost i bol u zdjelici). Ako se ovi simptomi ciste na jajniku ponavljaju, posjetite svog liječnika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

1. Bol u zdjelici koja ne prolazi

Najčešći simptom ciste na janiku je bol u donjoj desnoj ili lijevoj strani zdjelice, tamo gdje su jajnici. Možda ćete osjetiti bol kada vježbate, možda kada ste seksualno aktivni, ali to će biti bol na specifičnom mjestu koja je konstantna i ostaje čak i nakon menstrualnog ciklusa. 

2. Nadutost u trbuhu koja je izvan kontrole

Nadutost je nejasan simptom, ali može biti povezan s cistom na jajniku, ovisno o njihovoj veličini. Većina žena ima ciste koje su manje od 10 centimetara, ali neke ciste mogu biti vrlo velike, poput veličine lubenice. Mnoge žene će takve ciste otpisati zbog dobitka na težini,  ali bol u trbuhu i nadutost mogu biti posljedica ciste. Ako je težina samo u trbuhu, ili ne možete shvatiti bilo koji razlog zbog kojeg biste prvenstveno dobili kilograme, to je crvena zastava. 

3. Stalno imate osjećaj 'punoće'

Kao i kod fibroida maternice, ciste jajnika mogu uzrokovati osjećaj težine u abdomenu. Cista je masa, a zauzima prostor koji vam može pružiti taj osjećaj pritiska. Možete dobiti sličan osjećaj kod zatvora, ali ako nemate ciste u oba jajnika, taj će osjećaj samo pogoditi jednu stranu zdjelice. Ako su vaše kupaonske navike u redu, ali se tako osjećate već dva do tri tjedna, vrijeme je da saznate jesu li to simptomi ciste na jajniku.

4. Bol tijekom seksa

Ako tijekom seksa osjećate bol na jednoj strani, postoji šansa da se može povezati s cistom jajnika. Neke ciste, kada postanu velike, mogu "pasti" iza maternice, a u tom slučaju su odmah pored cerviksa. Dakle, možda ćete osjetiti prodornu bol.  Endometriomi (ciste jajnika povezane s endometriozom) također mogu uzrokovati bol tijekom seksa, jer se nalaze bliže vratu maternice.

5. Bol u leđima ili nogama

Nemate toliko prostora u zdjelici, pa kad cista postane prevelika, ovisno o tome gdje se nalazi u zdjelici, to može dovesti do bolova u leđima ili nogama. Ciste mogu utjecati živce koji se nalaze duž leđa zdjelice. Obratite pažnju na ovih pet simptoma ciste na jajniku.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video