Vijesti / Životni stil

POVRATAK IZVORNOM PUTEM PRIRODE

HPV i fitoaromaterapija

HPV i fitoaromaterapija
Kiwi kozmetika

Infekcija HPV-om se može dogoditi bilo kad u životu i mirovati te se ispoljiti tek nakon više godina...

Odlučila sam se napisati ovaj članak malo detaljnije nego što inače pišem jer smatram da se mnogo toga prešućuje ili ne spominje uz ovaj virus. Mislim da u današnje vrijeme otvoreno i jasno pričanje o HPV-u ne bi smio biti nikakvi bauk.

Potaknuta sam sad već nemalim brojem klijenata koji proživljavaju i doživljavaju određenu vrstu stigmatizacije od strane kako liječnika tako i okoline zbog ove infekcije što s obzirom na činjenice nikako nije uredu. Pa, ajmo zato redom!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

HPV odnosno humani papiloma virus naziv je za preko nekoliko stotina virusa koji napadaju kožu ili sluznicu. Postoji mnogo genotipova ovog virusa i smatra se da su sve bradavice na ljudskom tijelu izazvane ovim virusom. Neki od genotipova ovog virusa ne čine nikakvu štetu, neki izazivaju vidljivu pojavu bradavica, a neki pak uzrokuju intraepitelne neoplazije.

Genotipovi humanog papiloma virusa razlikuju se s obzirom na:

Vrsta tkiva koju napadaju - koža ili sluznica ili oboje

Dijelu tijela koji najčešće napadaju - splovilo, ruke, tabani, vrat…

Prema potencijalu za poticanje zloćudnih promjena u stanicama - niskorizični ili visokorizični (varijacije - rijetko, srednjeg rizika, neodređenog…)

KAKO SE HPV PRENOSI?

Hpv se najčešće prenosi direktnim kontaktom. Kod infekcija anogenitalnog područja najčešće se širi spolnim odnosom bilo oralnim, genitalnim ili analnim. No ovo nije jedini način širenja infekcije.

Hpv je dokazan i kod djevojaka te žena koje nikad nisu imale spolne odnose. Ovaj virus je otporan te može preživjeti duže vrijeme izvan tijela postoji i mogućost zaraze indirektnim putem. Pogotovo je ta zaraza moguća korištenjem nepravilno dezinficiranih medicinskih instrumenata, korištenjem seksualnih pomagala, britvica, korištenjem tuđeg ručnika, donjeg rublja, također određeni rizik nose i neadekvatno dezinficirani solarij.

 Iako se hpv označuje kao jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti važno je napomenuti da spolni kontakt nije jedini način prijenosa ove infekcije! Također tipovi HPV-a koji izazivaju obične bradavice, bradavice na tabanima, rukama itd lako se prenose rukovanjem, dodirom, putem zajedničkog korištenja predmeta, diranja kvake i rukohvata. Dokaz za tu su bradavice koje se često pojave već u vrtićkoj dobi.

Infekcija HPV-om

Najčešće infekcija ovim virusom prođe nezapaženo i prođe ili je u latentnoj fazi. U manjem broju slučajeva dolazi do pojave vidljivih bradavica ili pak intraepitelnim promjenama na stanicama.

Slično herpes virusu i infekcija HPV-om može prolaziti kroz faze kad je virus aktivan i neaktivan, ali organizam i u potpunosti može nadvladati infekciju te ona prolazi potpuno i spontano izlječenje. No isto tako ne postoji jamstvo ako se virus izliječi da se neće ponovno pojaviti. S obzirom na brojnost genotipova nova infekcija je uvijek moguća.

Ono najvažnije što svakako želim napomenuti je da infekcija HPV-om i pojava vidljivih bradavica nije znak preljuba ili pak promiskuiteta! Klijenti s kojima sam u kontaktu upravo uz infekciju koja nikako nije ugodna ako dođe do pojave vidljivih bradavica, a ponekad još i malignih promjena na stanicama proživljavaju najveću noćnu moru. Dio okrivljuje partnera i misli kako je ne vjeran, a dio klijentica pak od svojih partnera doživljavaju odbijanje. Uz same neugodne vidljive promjene klijenti doživljavaju i psihički teror. Što nikako nije prihvatljivo.

Infekcija HPV-om se može dogoditi bilo kad u životu i mirovati te se ispoljiti tek nakon više godina. Isto tako infekcija može dugo vremena biti neaktivna i u nekom trenutku se aktivirati. Također infekcija može biti kod partnera prisutna godinama bez vidljivih simptoma, zato nema nikakve koristi od međusobnog prebacivanja i postavljanja pitanja kako, kada i zašto jer je to ravno otkrivanju igle u plastu sijena.

Neću ulaziti u detalje kako HPV djeluje na stanicu i kojim sve mehanizmima izaziva promjene, ali zato idemo dalje na mogućnosti liječenja prirodnim putem.

U većini slučajeva do pojave simptoma i promjena izazvanih HPV-om dolazi kad iz nekog razloga oslabi imunološki sustav nosioca virusa. Upravo zato je jedna od prvih pa možda i najvažnijih stvari kod fitoaromaterpijskog pristupa ovom virusu podizanje imuniteta. Najčešće se u te svrhe koristiti ehinacea.

Uz oralno korištenje ehinaceae svakako je preporučljivo korištenje lokalnih pripravaka za mazanje vidljivih bradavica ili pak vagitorija ako se radi o intraepitelnim promjenama na vaginalnoj sluznici. Posebno korisnim su se pokazali pripravci na bazi visoko potentnih antivirusnih ulja kao što su ravintsara, eukaliptus polibraktea kripton, niauli kemotip cineol, čajevac te bazna ulja kantarion i tamanu. Dodavanjem macerata nevena ili pak CO2 ekstrakta istog sprječava se eventualno iritativno djelovanje eteričnih ulja. Kod jačih i perzistentnih infekcija može se razmisliti i o korištenju oleokapsula origana. HPV infekcije veoma dobro reagiraju na fitoaromaterapijske tretmane.

Pazite na sebe i ono najvažnije ako i imate vidljivu infekciju HPV-om ne dozvolite si stigmatizaciju ni od koga!

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video