Vijesti / Životni stil

DNEVNIK JEDNOG PARFUMERA

Muško ženski svijet

Muško ženski svijet
Hrvatska Parfemska Kuća

Postoji li razlog da i mirisi dijele žene od muškaraca?

Svašta nam novoga donosi ovo „novo vrijeme“. Povučeni tehnološkim napretkom, zagovaranjem zdravog života u skladu s prirodom koračamo prema što većoj uporabi obnovljivih izvora energije, na posljetku i izjednačavanjem prava između spolova, jednakih prava za muškarce i žene u politici, poslovnom svijetu i kod kuće. To su zapravo načini kojima predočavamo život u doba prividnoga savršenstva. No je li ipak sve to upravo takvim kakvim volimo prikazivati, u što volimo vjerovati i mislimo da je tako?

Već nas stoljećima, kao i dan danas, odgajaju sa strogim podjelama u društvu na muški i ženski spol, muške i ženske poslove, stilove i dužnosti. Od najranije dobi čujemo izraze „dečki ne plaču“, „trčiš kao curica“, „to cure ne rade“. A što to točno cure ne rade? Treba li to baš biti tako? Trebamo li živjeti u skladu s nametnutim društvenim normama ili biti svoji? Nije više važno je li žena čuvar ognjišta, a muškarac lovac i hranitelj jer i te kako su neki zapisi kroz stoljeća pokazali da i žene, iako još uvijek u manjini, mogu biti savršeni vođe, ratnice, poduzetnice, avanturistice, znanstvenice, ravno uz bok svojih muških kolega.

Svijet industrije mirisa i kozmetike također radi podjele na simbole muškog i ženskog. Uđemo li u bilo koju drogeriju ili parfumeriju u moru polica na kojima stoje parfemi, gelovi za tuširanje, šamponi, kreme i drugi kozmetički proizvodi za svakodnevnu higijenu podijeljeni su na muške i ženske kutke. Doduše ima i onih manjinskih tzv. unisex koji spol ne odvajaju i čiji sam i sam zagovornik.

U redu, možda je opravdano dijeliti neke stvari poput krema na muške i ženske zbog različitosti kože kao što se i šamponi dijele na razne tipove kose, ali čemu mirise dijeliti isto na muške i ženske?!Zašto bi muškarci morali mirisati jakim mirisima poput drvenih i nota začina, a žene blago na mirise ruže, lavande ili jasmina? Svi smo mi individue za sebe i preferiramo ono što naše nosnice živčanim sustavom šalju u „hard disk“ našeg organizma, mozak. Netko voli svježe mirise, netko preferira jače, sve je stvar osobnog ukusa. Higijena tijela jednako je bitna kao i higijena duše, kada smo čisti i mirisni ljepše i ugodnije se osjećamo i nema razloga da i muškarci i žene ne mirišu na ruže, lavandu, kokos, arganovo ulje, cimet, papar, jasmin, hrast, topolu ili možda božur.

Kod kreiranja parfema uvijek sam vođen motom da mirisi ne bi trebali razdvajati, da i muškarci i žene mogu koristiti i na svoju kožu nanijeti istu mirisnu kombinaciju, isti parfem. Kada isprobavamo mirisne formule u bočici parfema, na posljetku nas ka odabiru one prave vodi - vlastiti ukus.Velika većina parfema iz kolekcija Hrvatske Parfemske Kuće ostala je iz tih razloga bez strogih podjela na one prilagođene muškom ili ženskom spolu. Odabir mirisa prepušten je svakome ponaosob ovisno o vlastitim preferencijama. Nikada se ne ustručavajte odabrati miris koji vam stvara ugodu i dobro raspoloženje bez obzira pod kojim znakom bio kreiran. Uzmite u obzir da ga nosite vi i najvažnije je da sami sebi lijepo mirišite i budete sretni. To će primijetiti i svi oko vas, garantirano. Zavirite slobodno u našu ponudu, a isto tako ako imate bilo kakvu viziju svoje osobne kombinacije mirisa u bočici parfema slobodno nam se obratite. Zajedno ćemo osmisliti, a nakon toga ću vam kreirati osobni miris samo za vas i pod vašim odabranim imenom. Te će note i boja biti samo vaš unikat.

Vaš parfumer,

Tomislav Vrbanec

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video